Executive coaching af kommunikationsledere

Executive coaching af kommunikationsledere

Af
Kristian Eiberg, Adm. direktør, partner

13. marts 2019
Fastkørt relation til toplederen? Manglende arbejdsglæde i lederjobbet? Svigtende robusthed i pressede situationer? Svært ved at udkomme som leder? I RelationsPeople oplever vi mange anledninger til, at kommunikationsledere efterspørger executive coaching forløb, og interessen stiger aktuelt.

Igennem de sidste 10 år har associate partner Helle Børglum været omdrejningspunktet for at udvikle og levere vores executive coaching forløb til både kommunikationsledere og teams. I denne artikel spørger vi hende om, hvad kommunikationsledere kan bruge executive coaching til, og hvad årsagerne kan være til den voksende interesse.

Hvilke udfordringer oplever du i praksis, at kommunikationsledere aktuelt kæmper med at løse?

Det er min oplevelse, at disciplinen ledelse er i bevægelse i alle fag og at kommunikationsledere, ligesom mange andre ledere, erfarer, at der stilles store og komplekse krav til deres indsats. Både i forhold til deres faglige leverancer og til deres forståelse og eksekvering af ledelsesopgaven. 

Hvori består de nye krav til ledelsesopgaven?

Ledelse bliver i stigende grad en disciplin, der handler om at kunne nå mere på mindre tid og med færre ressourcer. Oveni dette lægges et øget krav om at kunne lede både op og til siden og samtidig skabe mening og engagement hos medarbejdere i en hverdag, hvor meningen (læs: fag-fagligheden) får mindre og mindre udfoldelsesrum. Ledere i dag er ofte udfordret på at få egne ressourcer og kompetencer til at slå til i dette komplekse scenarie. 

Hvorfor oplever lederne, at udfordringerne er svære at løse?

Noget af det, der viser sig i vores samtaler med kommunikationsledere, er, at de strukturelle eller organisatoriske udfordringer ikke kan løses strukturelt eller organisatorisk. I stedet erfarer lederne, at det er deres menneskelige egenskaber og personlighed, der skal bruges til at navigere i problemet. Og det forstyrrer. Oplevelsen af ikke at have robusthed eller resiliens, altså evnen til at kunne modstå eller rejse sig igen efter modstand truer med at underminere beslutningskraften og eksekveringsevnen. Og dermed deres arbejdsglæde og følelse af succes.

Hvad kan executive coaching gøre for kommunikationsledere, der er udfordret?

Processen i executive coaching gør kommunikationslederen bevidst om, hvad der er på spil. Den skiller det kompetencemæssige eller faglige spor fra det, jeg vil kalde det dannelsesmæssige spor. Altså det, der undersøger, hvad lederen mener er det rigtige og vigtige - eller sagt i en nutidig retorik - det meningsdannende spor. Hvordan bliver jeg bedt om at bedrive ledelse sat overfor, hvordan jeg gerne vil bedrive ledelse.

Kan man tale om en typisk udvikling i et coachingforløb, og hvad kan man egentlig nå på 5 x 1,5 time?

Egentlig er jeg ikke vild med at tale om typiske forløb, når vi taler mennesker. Men jeg vil gå så langt som at sige, at et kontinuerligt fokus næsten altid fører til forandring. Og ofte sker udviklingen forbavsende hurtigt. Bevidstheden om værdiafklaringen som ovenfor nævnt, er et vigtigt afsæt for at forstå, hvad der er drivkraften i dilemmaerne. At få identificeret det svære og dets implikationer, giver arbejdet indhold og retning. Er viljen til indsigt og forandring til stede, ja, så flytter det sig allerede fra første samtale.

Du starter ofte et executive coaching forløb med NEO-PI-3, der en omfattende personlighedstest. Hvorfor det?  

Testen er som at stille sig i fast track køen i lufthavnen! Det får rejsen til at forløbe lettere. En omfattende personlighedstest giver et hurtigt og meget præcist billede af, hvordan du ser din personlighed lige nu. Hvad der driver dig, og ikke mindst hvad der holder dig tilbage. Derfor er den et værdifuldt indledende samtaleværktøj til at kaste lys over dine præferencer. Og dermed også på dine udfordringer.

Hvad oplever kommunikationsledere er forandret, når de har været gennem et executive coaching forløb?

Igen er der ikke ét svar på det spørgsmål. Men som en svensk leder sagde til i sidste uge: ”jeg har svært ved at sige, hvad det er, vi har gjort, men jeg ved, jeg er forandret. Jeg handler anderledes. Mere bevidst. Jeg er mere til stede, og jeg ved helt tydeligt, hvad jeg skal. Jeg føler pludselig, at jeg beslutter min adfærd og valg – jeg er ikke længere bare et produkt af mine omstændigheder”. Det sammenfatter meget godt effekten af god coaching.

RelationsPeople har aktuelt to typer af executive coaching forløb. Læs mere om dem her.

 

Synes du også godt om denne artikel? Sign up til RelationPeoples nyhedsbrev, og vær blandt de første til at modtage vores nyheder.