Har medarbejderne hovedrollen i din digitale employer branding-indsats?

Har medarbejderne hovedrollen i din digitale employer branding-indsats?

5. marts 2018
Medarbejdercentreret employer branding-indsatser i virksomheder
De nominerede kampagner i kategorien employer branding og rekruttering spændte bredt, da der i slutningen af 2017 blev uddelt priser til årets Digital Communication Awards. Alligevel havde de én ting til fælles: medarbejderne og deres direkte rolle.

De nominerede kampagner i kategorien employer branding spændte bredt fra en rekrutteringskampagne for det tyske forsvar, employer branding kampagner for Bank of Ireland, Deutsche Bahn og den hollandske entreprenørvirksomhed Dura Vermeer samt udvikling af en intern anerkendelses-app for ING-bank, da Berlin var vært for årets Digital Communication Awards.

Og selvom de fem nominerede kampagner var meget forskellige, så var det et interessant fællestræk, at medarbejderne i de respektive virksomheder, som kampagnerne er udviklet til, spillede en central rolle.

Det er naturligvis ikke ’rocket science’, at en employer branding/rekrutteringskampagne tager udgangspunkt i virksomhedens medarbejdere, men det interessante er måden, hvorpå de aktiveres på. For hvor medarbejderne traditionelt set ender med at være et smilende ansigt på et displaybanner, et ’testimonial’ på et jobsite eller et ungt menneske i et lidt for pænt jakkesæt på en roll-up til en jobmesse, så har de en anden og meget direkte rolle i de bedste af de nominerede kampagner.

Læs også: Digital employer branding: Swipe dig til din næste kandidat

Mudder, militærhjelme og rekrutteringskampagne på YouTube
Det gør sig eksempelvis gældende i vinderkampagnen for Bundeswehr (det tyske forsvar), der sammen med deres bureau har udviklet den første YouTube-reality-dokumentar i reklamens historie – Die Rekruten. Der er ingen stock-fotos eller lækre, professionelle videooptagelser af unge, veltrænede mænd i militærhelikoptere her.

I stedet følger man i løbet af 12 uger og 80 afsnit på YouTube 12 vaskeægte rekrutter i forsvaret, der autentisk og usminket giver indsigt i hverdagen i det tyske forsvar.

Alle seriens episoder har opnået YouTube-trends, og mange afsnit har fået mellem 500.000 – 1.000.000 visninger. Den blev et samtaleemne i de tyske skoler og på internettet. Selve Die Rekruten universet er lettere tacky og rimelig håndholdt og lægger sig dermed stilmæssigt ideelt op ad den hjemmelavede stil, der kendetegner YouTube som medie.

Die Rekruten er en case, hvor et ekstremt velvalgt og velovervejet medievalg i relation til målgruppen i sig selv bliver en central del af det at skabe effektiv employer branding om den potentielle arbejdsplads, som mine kolleger også pointerer i artiklen her.

Giv din kollega et ’kudos’
Det andet eksempel, jeg vil fremhæve, er ING Bank, der stillede med en case med fokus på intern virksomhedskultur. ING ønskede at styrke virksomhedens feedback-kultur, og en del af løsningen blev udviklingen af en intern app. Appen med navnet ’Kudos’, giver ING’s medarbejdere mulighed for at give deres kolleger et ’kudos’ [et digitalt kompliment] når som helst og hvor som helst.

Når man giver en kollega et ’kudos’, skal man desuden ’tagge’ komplimentet med en af ING’s ’adfærds-værdier’. Appen giver således medarbejderne mulighed for at anerkende hinanden på en sjov og meningsfuld måde, samtidig med at der bliver sat fokus på ING’s værdier, og man bruger medarbejderne aktivt til at skabe den feedback-kultur, virksomheden ønsker at fremme.

50 procent af ING’s 53.000 medarbejdere downloadede og brugte appen inden for de første tre måneder. Casen her er i et DCA-perspektiv interessant, fordi den giver et bud på, hvordan man digitalt kan få en virksomheds værdisæt til at leve blandt sine medarbejdere. Den er også interessant, fordi den understreger, at employer branding ikke kun er et ’projekt’, der stopper, den dag en nyansat kandidat træder ind ad døren og tager sit navneskilt på.

Employer branding handler nemlig også i høj grad om, hvilken virksomhedskultur medarbejderen træder ind ad døren til – og dermed også om, hvordan man som virksomhed arbejder med at gøre de nuværende medarbejdere til brand-ambassadører.

Læs også: Employer branding i forandring: Interview med Natalie Birk, Employer Branding & internationcal communications lead hos Accenture

Tre take-aways
For at opsummere, kommer her tre pointer fra de bedste af de nominerede kampagner, der, uagtet hvilken industri eller målgruppe din virksomhed henvender sig til, eller hvor stort dit budget er, er læringer som alle, der arbejder med employer branding kan tage med sig:

  1. Kampagnerne bruger egne medarbejdere som brand ambassadører, enten ved at vise dem helt fysisk ’på arbejde’, som i Die Rekruten, eller ved at handle om medarbejderne som gode kolleger, som det er tilfældet i ’kudos’.
     
  2. Kampagnerne er således i høj grad ”medarbejder-centrerede” og fokuserer mere på ”dig”, som kommende eller nuværende medarbejder, dit job, dine muligheder og dine kolleger end om ”os”, som i her hos os, vores virksomhed og vores succes.
     
  3. Endelig går de udover selve jobbet og jobfunktionerne. De giver også en indsigt i det sociale liv, der hører med til eksempelvis det at være en rekrut i det tyske forsvar, og sætter fokus på, hvilken kultur og værdier man som medarbejder kan forvente at blive mødt med i eksemplet fra ING.

 

Synes du også godt om denne artikel? Sign up til RelationPeoples nyhedsbrev, og vær blandt de første til at modtage vores nyheder.