Hold øje med disse tre marketing-PR trends i 2018

Hold øje med disse tre marketing-PR trends i 2018

5. marts 2018
Influencer marketing, co-branding og marketing og PR er nogle af de mange trends i 2018.
Professionalisering af influencer marketing, kommunikation med holdning og co-branding-kampagner er blot nogle af de mange trends inden for marketing og PR, som er værd at bide mærke i. Få her tre bud på de mest centrale af slagsen.

#1 Next level influencer marketing
Der er ingen vej uden om influencer marketing. Det er en trend, som fortsat vil vokse sig større i det kommende år. Ifølge amerikanske Tapfluence angiver hele 73 procent af marketing-professionelle i et amerikansk studie, at de allokerer separate budgetter til influencer marketing.

Og en analyse fra Nielsen, 2015 peger på, at anbefalinger fra personer, vi kender, og online forbrugeranmeldelser ligger i top 3, når det kommer til, hvilke former for reklame, forbrugerne har tillid til. Men hvordan ser fremtiden ud, når vi taler influencer marketing?

Professionalisering er et af de første ord, der falder mig ind. De danske influencere – bloggere, instagrammere og youtubere –  er blevet dygtigere end nogensinde før til at sælge deres univers til brands, som har lugtet lunten.

Men med den nye – og lukrative markedsplads som influencer marketing er i dag – følger også en forventning om en øget grad af professionalisering fra begge sider af bordet. Og i særdeleshed, at influencerne samt deres agenter og netværk bliver endnu dygtigere dataspecialister, der baseret på data kan vise, hvad deres indsats genererer af værdi – både kvalitativt og kvantitativt.

Læs også: Interview: Teleselskabet 3 satser på reaktioner og tracking frem for marketingtrends

Performancebaseret aflønning er på vej
I det forgangne år har mine kolleger og jeg haft mange interessante samtaler med både kunder, influencere – og deres netværk samt nye tjenester som Traackr og Woomio om denne tendens, og særligt hvordan det optimale samarbejde skal skrues sammen.

Inspireret af de mere modne influencer-markeder som USA og England tror jeg, at vi også herhjemme vil se flere og flere performancebaserede influencer-samarbejder, hvor en influencer aflønnes ud fra det reelle reach og engagement på deres sponsorerede indhold. Denne model er eksempelvis en hjørnesten for det amerikanske influencerbureau Tapfluence, der arbejder med en cost-per-engagement tilgang for brands som Panasonic og Fossil.

Som et resultat af denne mere klassiske marketing- og performancebaserede kampagnetankegang tror jeg dog også, vi kommer til at se en række modtendenser. Dels at mange brands vil begynde at indgå mere langsigtede ambassadørsamarbejder med de influencere, der vitterligt er loyale og vilde med deres produkter. Og dels at vi vil se flere og flere brands begynde at række ud til de såkaldte mikro influencers med under 10.000 følgere (groft estimeret).

Mikro-influencers giver engagement
Med mikro-influencer segmentet er der en oplagt mulighed for at knytte den nye generation af morgendagens influencer-stjerner til sit brand og over tid gøre dem til loyale ambassadører.

Og så er de mindre influenter også selv sultne efter at forbedre deres position og skabe engagement blandt deres følgere – til gavn for de brands, der samarbejder med dem. Det understøttes af data fra Instagram, der viser, at jo højere antal følgere en Instagram-profil har, desto lavere er profilens engagementsrate.

#2 - Kommunikation med holdning
En anden væsentlig trend, som vi tror bliver endnu vigtigere i de kommende år, er kommunikation med holdning, også kaldet purpose-dreven kommunikation.

Flere aktuelle studier og analyser peger på, at generation Y – de såkaldte millennials – der i 2018 vil udgøre den største del af verdens befolkning, bliver den mest bæredygtige, etisk- og socialt bevidste generation, vi har set til dato. Og de stiller ekstremt høje krav til de brands og virksomheder, som de omgiver sig med.

En rapport fra Deloitte fra 2017 viser eksempelvis, at 76 procent af millennials anser virksomheder som en ledende kraft for at skabe positiv, social forandring i verden. Tilsvarende skriver succesforfatteren Sarah L. Sladek i sin bog "Knowing Y: Engage the Next Generation Now", at 92 procent af Generation Y mener, at virksomheders succes skal måles på andet end profit.

Klar til generation Y?
Danskerne og vores nordiske naboer er generelt blandt de mest kritiske forbrugere i verden, så det er allerede et område, hvor mange danske virksomheder og brands er godt med. Men i takt med at millennial-generationen vil udgøre størstedelen af det aktive og købedygtige forbrugersegment, bliver det kun endnu vigtigere som virksomhed at kommunikere sit standpunkt, være troværdig og leve det ud i konkrete handlinger.

Det californiske outdoor-brand Patagonia er et godt eksempel på en virksomhed, der excellerer i holdningsbaseret kommunikation og branding, og hvor det at gøre en forskel for det omkringliggende samfund er dybt forankret i virksomhedens DNA.

Patagonia arbejder blandt andet for genbrug af deres produkter igennem projektet Worn Wear og går imod Black Friday forbrugsfesten ved fx at donere al overskuddet fra deres Black Friday salg til non-profit græsrodsorganisationer, der arbejder for at beskytte jordens naturlige ressourcer. 

Derudover ser eksempelvis Coop herhjemme ud til at lykkes med at skabe en stærk position i markedet via holdningsbaseret kommunikation, bl.a. ved at gå ind i kampen for en ny skrappere kemilov – og et markant fokus på bæredygtige og økologiske produkter.

Læs også: Er influencer marketing en storm i et glas vand?

#3 - Co-branding
Partnerskaber, co-branding, collabs. Kært barn har mange navne. I 2018 vil co-branding fortsat være et oplagt løsen til mangt en PR- og marketingkampagne i en verden, hvor vi dagligt eksponeres for tusindvis af brand-budskaber, og som aldrig før bruger brands til at skabe vores (individuelle!) identitet.

PUMA lavede eksempelvis for nylig et stort samarbejde med Fenty (Rihanna) – et populært partnerskab, der blev lagt mærke til af målgruppen, men hvis ikke lige dine marketingbudgetter rækker til et samarbejde med Rihanna, er der stadig hjælp at hente.

Giv dit brand en vitaminindsprøjtning med et ’ungt’ samarbejde
For et etableret brand kan et samarbejde med et mindre eller upcoming brand have den samme effekt – det etablerede brand er måske blevet lidt for ’corporate’ hen af vejen og får derved en vitaminindsprøjtning af et ’ungt’ samarbejde. Og medierne elsker at spotte og være med til at løfte de nye talenter, så denne type historier går oftest som varmt brød i PR-butikken.

Den strategi benyttede Codan sig af for et par år siden, hvor de sammen med Børneulykkesfonden fik designet en refleks-tøjkollektion i samarbejde med Soulland og Kesi. Ligesom Mads Nørgaard i en række kampagner de senere år har samarbejdet med spirende designtalenter, fx i form af det seneste samarbejde med talentet Cecilie Bahnsen.

Og selvom et regulært produktsamarbejde altid giver (medierne) noget at snakke om, så kan mindre også gøre det. Igennem en længere årrække har vi eksempelvis hjulpet Nespresso med at etablere et tæt samarbejde med konditor Torben Bang, der driver kage-restauranten Cakenhagen i Tivoli.

Torben kan noget med kager, og Nespresso kan noget med kaffe – og hvem elsker ikke kaffe og kage? Partnerskabet har gennem årene taget flere forskellige former, fra skræddersyede Nespresso-konditorkager til PR-events, til kaffesponsorater af ’Årets kage’ og fælles influencer-kampagner.

Bragt første gang hos Markedsføring.

 

Synes du også godt om denne artikel? Sign up til RelationPeoples nyhedsbrev, og vær blandt de første til at modtage vores nyheder.