
Derfor skal kommunikatører forstå EU’s løndirektiv
Hvis du arbejder med intern kommunikation, ledelseskommunikation eller employer branding, så er der god grund til at holde skarpt øje med det EU-direktiv om løngennemsigtighed, som senest til sommer næste år bliver til dansk lovgivning.
Direktivet betyder kort fortalt, at virksomheder skal være åbne om deres lønbånd og gennemsnitslønninger for specifikke medarbejdergrupper. Og virksomheder med mere end 100 ansatte bliver desuden forpligtet til at rapportere om eventuelle lønforskelle mellem mænd og kvinder, der ikke kan forklares med objektive og kønsneutrale kriterier. Du kan læse mere om direktivet på DI’s hjemmeside.
Behov for tydelig kommunikation fra ledelsen
Løn er i høj grad et tabu, og har hidtil været et anliggende mellem den enkelte leder og medarbejder. Det tabu bliver brudt nu, og det kommer til at kræve klar kommunikation på arbejdspladsen. Både top- og mellemledere skal både fra ølkassen og ved kaffemaskinen kunne forklare, hvorfor de lønner, som de gør. Og de skal kunne stå på mål for principperne. Desuden kan de nemt risikere at skulle træffe svære beslutninger om, hvordan eventuelle lønforskelle skal udlignes – og efterfølgende forklare beslutningerne internt. For hvordan håndterer man, at to medarbejdere med samme ansvar i samme afdeling tjener noget helt forskelligt. Eller at dem ovre i jura tjener mere end deres jævnaldrende i ingeniører i udviklingsafdelingen…? Der er masser af dilemmaer og potentielle kritiske spørgsmål at tage fat på.
Selv om der på papiret er lang tid til, giver det god mening at starte den interne kommunikation allerede nu, for i takt med at HR arbejder med at blive klar til den nye lovgivning vil både ledere og medarbejdere blive inddraget. Og efterhånden som sommeren 2026 nærmer sig, vil der også dukke mere omtale op i mediebilledet. Så løngennemsigtighed og konsekvenserne af lovgivningen vil blive en diskussion, som I skal være klar til at indgå i – både omkring jeres kantineborde, i ledelsessamtaler og ultimativt i medierne.
En omvæltning for jeres employer brand
Den nye lovgivning kommer til at kræve orden i penalhuset hos HR, der skal have styr på jobarkitektur, lønprincipper og rapportering. Men den kommer også til at stille nye krav til jeres employer brand. For nogle år siden påviste Havard Business Review, at det kan koste op mod 10 % mere i lønningsposen at ansætte en kandidat, hvis din virksomhed har et dårligt omdømme. Tænk bare på, hvad dygtige ledere og specialister får i løn, og du vil hurtigt indse, at de 10 % kan blive til rigtig mange penge i det store billede. Det er business casen for employer branding i en nøddeskal: Der er god økonomi i at være kendt som en god arbejdsplads.
Når direktivet om løngennemsigtighed er implementeret, vil løn blive en mere tydelig faktor i konkurrencen om dygtige folk. Dermed vil det også blive langt mere konkret for kandidaterne, hvilken afvejning de foretager, når de vægter andre faktorer som kultur, udviklingsmuligheder og ledelse op mod løn. Det kræver et knivskarpt employer brand, der gør det helt klart, hvad der ligger i den vægtskål, der ikke indeholder kroner og ører.
Sommeren 2026 kan synes langt væk, men der er altså god grund til allerede nu at overveje, hvordan kommunikationsafdelingen kan forberede organisationen til, at løntabuet bliver brudt.