Det skal vi læse, se og lytte til i juleferien
Mai Steenbock Sørensen
Seniorkonsulent
+45 23 29 08 42
mai@relationspeople.dk
Juleferien er lige om hjørnet og med julehyggen kommer også tiden for at læse en god bog eller endelig få fulgt op på den serie, man ellers ikke har tid til at se. Vi har derfor traditionen tro samlet, hvad vi påtænker at give os i kast med som anbefalinger til din underholdning i juleferien.
Alexandra
Jeg mødte engang en mand, der fortalte mig, at for hver bog han købte for indholdet, købte han en pæn bog han ville udforske. Det begyndte jeg også at gøre, hvilket betyder, at jeg stadig har nogle uudforskede pæne bøger derhjemme. Jeg har blandt andet købt Klaus Rifbjergs flotte Engel, som jeg glæder mig til at læse her i julen.
Og nu da jeg alligevel har fat i Rifbjerg, er det også meget sandsynligt, at jeg sætter en af mine absolutte yndlingsfilm på; Den kroniske uskyld.
Hvem ved, måske har jeg også fundet min nye yndlingsbog ved en tilfældighed?
Anita
Den irske forfatter, Sally Rooney, er hurtigt gået hen og blevet én af mine yndlingsforfattere (og jeg er ikke hendes eneste fan). Og da hendes fjerde roman, Intermezzo, udkom i september gik der ikke lang tid før jeg også måtte i gang med den. Og som jeg vist tidligere har fortalt, så har jeg en tradition med at læse hendes bøger på engelsk, da det var min kærestes søster, som bor i London, der for et par år siden introducerede mig til Rooney’s måske mest kendte bestseller Normale Mennesker (som jeg lånte på engelsk og åd i løbet af et par dage). Intermezzo er til gengæld lidt af en moppedreng på 437 sider, så der er lang vej endnu.
Bogen handler om to meget forskellige brødre, der ganske tragisk mister deres far, så bogen borer ind i universelle temaer som sorg, familie og kærlighed. Brødrene har ikke haft meget tilfælles udover deres forældre, men efter farens død opstår der et mellemspil med store følelser og muligheder for at finde hinanden og opdage, hvor meget man kan stå igennem.
Jeg forventer at fælde en lille tåre eller to – måske.
Eva
Jeg skal læse (med ørerne) The Ministry for the Future, som er en klimafiktionsroman fra 2020 – jeg har bare lige opdaget den. Den foregår i en nær fremtid og ministeriet fra titlen er skabt i forbindelse med Parisaftalen og skal varetage fremtidige generationers rettigheder på lige fod med dem, der lever i dag. Der skulle endda også være lidt håb at finde i den. En af mine tænke-idoler på bæredygtighed, John Elkington, siger altid, at man skal læse sci-fi for at få ideer om, hvad fremtiden kunne være. Jeg er ret dårlig til sci-fi. Men måske kommer jeg igennem denne her.
Og så skal jeg bruge noget tid på denne her guide til Hogmanay i Edinburgh. Der skal jeg nemlig fejre nytår.
Joachim
Da jeg hverken er udpræget julemenneske og synes, at ferier skal bruges til at koble fra nyhedsrullet, vil jeg gå dybt i bogreolen og selvfølgelig læse en klassiker. Og denne jul skal jeg læse Gustave Flauberts Følelsernes Opdragelse. En bog der handler om en ung mand, der flytter til Paris, svælger i affærer, fester og hensynsløs adfærd og lærer absolut ingenting undervejs. Flaubert er blandt mine absolutte favoritforfattere, fordi han for det første er utroligt velskrivende og har skrevet en række page-turnere, hvilket er ret unikt for ældre litteratur. Både Madame Bovary og Følelsernes Opdragelse rammer en tid, hvor mange kæmper med kærlighed, identitet, egoisme og relationer i en digital verden – selvom den er skrevet i midten af 1800-tallet. Kæmpe anbefaling!
Jeg skal formentlig også se den dårligst opdrivelige julefilm på Netflix. Sidste år var et emotionelt lavpunkt, da jeg i et rørstrømsk øjeblik tudede til Et Juleeventyr med Muppets, da Miss Piggy og Kermit the Frog mistede deres søn (som i øvrigt var en frø). Det kan kun blive bedre herfra med filmen Falling for Christmas.
Kenneth
Efter en december, der har været halvtynd på julekalenderfronten, skal vi have kørt familiens julestemning op. Tidsrejsen 2 er for sløj og for ujulet. Tinka har vi jo lige set, så vi kan ikke klare en genudsendelse allerede. Derfor graver vi Nisser i hverdag og fest frem fra julekassen og læser lidt rundt i den. Det er egentlig mest et fagligt opslagsværk om nissens anatomi, habitat, gøren og laden, men udover at blive klogere på nisser, er den tykke klassiker også en god kilde til julestemning. Når vi får nok af nisser, og det gør vi snart, er det tid til at afrunde familiefortællingen Berlinerpopler. Varm anbefaling herfra, hvis du har tålmodighed til en fem-binds-sag om den familie, man er født ind i, den man får undervejs, hænger på eller selv vælger til eller fra. Historien byder også på sproglig forkælelse, når temaet ”kød og blod” foldes ud på slægtsgården i Norge mellem slagtesvin, livskriser, kærlighed, skæbne og andre store emner. Puds læsebrillen og lad julefreden indfinde sig med den gode historie, fx under et slumretæppe og med lidt godt på julefadet.
Kristian
Jeg håber at finde tid i juleferien til at læse Mette Aagaards roste bog Medledelse – når teamet er chef. Den har længe ligget og kigget på mig i min vindueskarm, siden jeg fik den anbefalet af en direktør, som har gennemført dette ret konsekvent og med succes i en stor hjælpeorganisation. Mit gæt er, at den struktur med kundeteams, som vi allerede har i RelationsPeople, indeholder elementer af medledelse, men jeg satser på at finde inspiration i Mettes bog til at gøre det endnu bedre. Ligesom vi for tre år siden blev inspireret til, at alle hvert år selv vælger deres personaleleder for det kommende år. Det virker nemlig også.
Kristoffer
Jeg har ikke nogen bog klar til natbordet endnu, men der skal helt sikkert læses igennem i juleferien, for jeg har endelig fået de sengelamper op, som jeg fik til min fødselsdag i august. Måske ligger der en god bog under træet juleaften, eller også må jeg få en god anbefaling af min belæste hustru, som har meget godt på lager. På den mere underlødige note kommer jeg til at se Black Doves på Netflix, som ser ud til at være en god juleferieserie.
Laura
Helt ærligt – jeg får ikke tid til at læse. Jeg har mange romantiserende drømme om at sidde hjemme i min sofa med en kop te, et stearinlys, en god bog og lidt hyggejazz i baggrunden – bevares, måske det stadigvæk kan blive virkelighed, men jeg har allerede overbooket mig selv, med andre dejlige ting: Ringenes Herre-maraton med gode venner (jeg har aldrig fået set dem), sidde hos mine forældre på Falster og glo udover en mark med en kop kaffe i hånden og så sniger der sig nok også en tivolitur ind i kalenderen. Derudover skal jeg lege med min 11 måneder gamle niece, og så bliver feriens højdepunkt nok ”nytårsbræt”, som mine gode venner afholder hvert år mellem jul og nytår – et dejligt mangfoldigt arrangement der rummer alt fra forpersonen for Ateistisk Selskab til departementschefen i Kirkeministeriet, og som i al sin enkelthed bare går ud på at spille brætspil fra morgen til aften med godtfolk. God jul!
Mai
Den næste bog på min liste er ikke just charmerende, men jeg er sikker på, den er lærerig. Det er The Science of Self Control. Jeg har gennem den seneste tid tænkt en del over betydningen af selvkontrol og psykologien bag. Hvorfor jeg ikke kan lade være med at tage et stykke slik, hvis der står en skål fremme. Eller hvorfor jeg ikke får klaret vasketøjet, når jeg har masser af tid til det, men skubber det til allersidste øjeblik. Bogen går i dybden med netop, hvorfor vi er dårlige til at se vores handlinger i det store billede og i stedet jagter små belønninger, som vi godt ved er et mindre godt valg i den store sammenhæng. Derudover, påtænker jeg at lytte til 11% som lydbog. Alle snakker så meget om den, så ligesom jeg så Game of Thrones tre år efter, det var slut, så hopper jeg ombord på Maren Uthaug-bølgen nu.
Nikoline
Jeg er først for nyligt kommet med på podcast-bølgen. Så jeg skal helt sikkert bruge min juleferie på diverse podcasts! Det er genialt til juleløbeturen og turen hjem til jul. Helt specifikt er jeg især begejstret for samtale-podcasts, hvor det også er lidt sjovt. Det kan tage tankerne lidt væk fra alt stressen, som jeg også forbinder julen med.
Her er Livet i følge Emil & Thomas og Mathias Helts Talkshow to gode bud.
Pernille
Som studerende bruger jeg det meste af min hverdag på at læse faglitteratur og kloge mig på kommunikationsfaget. Derfor er mine ferier også de få gange om året, hvor jeg har tid til at drømme mig væk i skønlitteraturen, som jeg virkelig holder af. I denne ferie skal jeg læse Maybe Now af Colleen Hoover, der er efterfølgeren til Maybe Someday, som jeg allerede har læst. En fortælling at finde om at finde vej i livet i overgangen mellem ung og voksen, med fokus på karriere, kærlighed og identitet. På mange måder samme sted, jeg er i livet, hvorfor det er let at forsvinde ind i historiens univers.
Sofie
Julen plejer at være lidt for pakket med aktiviteter, og derfor er der sjældent tid til fordybelse mellem andesteg, konfekt og gåture. I år skal jeg noget helt andet og ikke være i Danmark, det åbner for helt nye muligheder og dermed læsning. Jeg skal have færdiggjort ’Vanedyr’ af Nicklas Brendborg. Jeg var meget begejstret for hans første bog ’Gopler ældes baglæns’, der ligesom bog nummer to sætter fokus på sundhed og et langt liv med udgangspunkt i videnskab. Niklas Brendborg er en eminent formidler. I samme boldgade vil jeg gerne have læst flere artikler fra Politikens serie om ultraforarbejdet mad, som de har kørt det sidste stykke tid, men som jeg ikke får læst så grundigt. Jeg skal også have catchet op på podcasten ’Sørine og livskraften’ med Sørine Gotfredsen. Hun deler vandene, men hendes podcast når et lag længere ned end andre podcasts, og hun er ikke bange for at stille de udfordrende og svære spørgsmål, der gør samtalerne interessante. Derfor er der mindre skøjten i overfladen.