Her er vores anbefalinger
til din sommerferielæsning
Mai Steenbock Sørensen
Konsulent
+45 23 29 08 42
mai@relationspeople.dk
Sommerferien er måske allerede gået i gang for dig, eller det kan være, den er lige om hjørnet. Derfor kommer vi selvfølgelig traditionen tro med vores anbefalinger til den bedste sommerunderholdning.
Alexandra
Traditionen tro ville jeg læse min novellesamling, Mælk, men jeg har mistet den.
Men uden Mælk er der anledning til, at jeg kan udvide min horisont. Jeg tror måske, at jeg vil kaste mig over lydbogen, De Libertad a liberado. Det er en bog om flugten fra diktaturet i Uruguay i 70’erne og 80’erne og den er skrevet af min tío abuelo, Jorge, der kæmpede imod diktaturet. På dansk er tío abuelo en slags bedstefar.
Min familie kom til Danmark i ’79 og jeg har fået historien omtrent 100 gange. Jeg tror nu alligevel, det kan noget andet at høre det i form af en lydbog.
Anders
Sommer igen, dejligt. Og som vanligt en ganske lang periode i det nordvest-jyske. Masser af tid – ja, det tror man altid.
I en situation med EM, Wimbledon, Tour de France – og jo også en smule OL, kan det være rigtigt vanskeligt at nå andet og mere læsning end dagens morgenaviser. Hver dag, altid. Men skulle jeg få tid til andet – ja, også udover de livlige børnebørn – så har jeg lige bestilt en ny essaysamling af Martin Kongstad, Spinatfugl. Den dukker op med posten og er garanteret letlæst og supersjov. Skulle jeg blive overskudsagtig har jeg blandt andet Colson Whiteheads del 2 i Harlem-trilogien med på min mofibo. Den hedder Slyngelmanifestet, og tager fat på 70´ernes New York, selvsagt ret usentimentalt. Mon jeg kommer frem til den? Tvivler. For pludselig er sommeren slut og forbi. Pligten vil endnu engang kalde ubønhørligt. Indtil da – rigtigt god sommer
Anita
Jeg er midtvejs gennem Ryan Holiday’s tredje bog fra 2014 The Obstacle is the Way, som i manges øjne nok er en vaskeægte selvhjælpsbog. I mange andres øjne, inklusive mine, er den nok mere, ja, en øjenåbner. I bogen gennemgår Ryan Holiday, hvordan virkelig gammel viden og filosofi fra bl.a. stoicisme hjælper med at forklare, hvorfor de udfordringer, som alle mennesker møder gennem et liv, som regel får os enten til at bevæge os udenom udfordringen, bruge årevis på at overveje, hvorfor vi dog er så uheldige at ramle ind i denne udfordring og måske i sidste ende får os til helt at give op. Ryan Holiday forklarer vha. stakkevis af eksempler fra kendte og mindre kendte historiske figurer, hvordan de også mødte store udfordringer i livet og hvordan de mobiliserede og tog styring med tre helt centrale, stoiske discipliner: Opfattelse, handling og vilje. Discipliner, som vi alle har og kan mobilisere og styre, hvis vi vil. Bogens pointe er netop, at enhver udfordring, enhver forhindring (i virkeligheden enhver ting, der blokerer vores vej til at lykkes) i sig selv, viser vejen til at lykkes. Og at der ingen vej er udenom men kun igennem udfordringen, så at sige.
En anden bog, som jeg virkelig også kan anbefale fra Ryan Holiday er Ego Is The Enemy fra 2016. På 256 sider fortæller Ryan Holiday på en virkelig gribende måde, hvad de helt store, fatale konsekvenser kan være, når mennesker tror, at hele verden drejer sig om dem.
Eva
Jeg skal høre to bøger. Den førte er en gentagelse: Jonathan Safran Foers Vi er vejret, fordi den kommer så flot og interesseret rundt om de mange modstridende følelser og behov, de fleste af os har ift. klimakrisen. Og minder mig om, at jeg da i det mindste kan lade være med at have kødprodukter med i alle mine måltider. Den anden – som kommer på Mofibo 9. juli – er John Elkingtons seneste bog Tickling Sharks – how we sold business on sustainability. John er måske den mest indflydelsesrige tænker globalt på hele området med virksomheder, og det vi nu kalder ESG, som han har arbejdet med siden 80’erne. I bogen fortæller han bl.a., hvad, han gennem årene har lært, kan få virksomhedsledere til at lytte og forandre. Det er der stadig virkelig meget brug for!
Jeg glæder mig også til den årlige podcast med samtalen mellem Bo Lidegaard og Rune Lykkeberg, som udgives af Information. De udgiver en time eller to, hvor de her to personer med virkelige stor flyvehøjde taler om, hvor verden står og hvor den er på vej hen.
Og så skal jeg se sæson tre af Bridgerton.
Kenneth
Tiden bliver næppe til at tygge på de store bøger. Åbner ferien som holdleder til et håndboldstævne med min datter. Verdens største stævne, faktisk, og en hel uge i Göteborg. Så det bliver mere noget med at sove i et klasselokale og holde styr på kampprogram, sure sokker og en soundboks, der kører håndboldmiks i døgndrift.
Herefter skifter vi håndboldprogrammet ud med vejrmeldinger og søkort, når vi vanen tro pakker familiens sejlbåd og sejler på sommerferie. Hvis vejret bliver, som det plejer, skal snuden godt ned i vejr- og især vindmeldinger, for det kræver normalt stærke søben og et solidt bid om skipperpiben at gennemleve en sommer til søs på vores breddegrader.
Skulle jeg komme med en anbefaling, så bliver det Harry Potter-serien, og det skal være lydbogen med Jesper Christensens fænomenale oplæsning. Min teenagesøn hører serien hvert andet år i turnus. Vi har læst bøgerne og set filmene adskillige gange, og nu kører vi altså lydbøgerne i fast rotation med teenageren. Kender fortællingen ud og ind, men den er altid hyggelig at genbesøge, og den kan stadig samle hele familien.
Kristian
Jeg pakker en taske med krimier til min sommerferie, der i år skal foregå på den franske vestkyst. Hvilke bøger, der skal gøreselskab med østers (som jeg ikke kan lide), krabber, saltsprøjt og stejle klipper, skal jeg lige finde ud af. Men jeg plejer også at pakke en fagbog eller to, og bruge nogle friske morgentimer på at krydslæse dem. I år er Internal Communication in the Age of Artificial Intelligence af Monique Zytnik en af dem. Det er helt ny, kort bog skrevet af en praktiker og den har fået pæne ord med på vejen. I det hele taget skal der støves ny litteratur op om intern og lederkommunikation, så vi på bureauet kan blive klogere på områdets comeback
Kristoffer
I år bliver en af sommerferiebøgerne til sikkert Mathilde Walther Clarks Det blinde øje. Så skal jeg sidde ved vandkanten med enkold drink i hånden og blive hyggeforarget over minkskandalen. Jeg læste for nyligt hendes essay Hvordan man laver dyr, som burde være pligtlæsning for alle, der gerne vil deltage i debatten om landbruget – og ikke mindst for de politikere, der tager beslutningerne. Derudover er det fast rutine at smide en Weekendavis og et eksemplar af Euroman i kufferten.
Mai
I år skal min sommerferie tilbringes hjemme på Frederiksberg, så der bliver rig mulighed for at nyde underholdning i alle former. Jeg har for nyligt fået anbefalet Trevor Noahs biografi Born a Crime som på humoristisk vis forklarer hans opvækst i Sydafrika. Den skulle være ganske underholdende og interessant. Derudover, er jeg allerede nu i gang med Daisy Jones & The Six af Taylor Jenkins Reid som lydbog på gåturen med hunden. Bogen blev sidste år filmatiseret som serie på Prime Video, og den slugte jeg på få dage, men har siden hungret efter mere. Så jeg lytter til bogen som et lille ”hej igen” til Daisy Jones og The Six og håber, at der i bogen måske er nogle spændende detaljer, som blev udeladt i filmatiseringen. Forfatteren bag bogen har selv fortalt, at historien er vokset ud af historien om Stevie Nicks og Linday Buckingham fra Fleetwood Mac, da de slog op inden indspildningen af albummet Rumours. På albummet findes flere sange, som den ene har skrevet om den anden, og som de i den efterfølgende tid var tvunget til at synge sammen. I bogen hedder bandet ikke Fleetwood Mac, men Daisy Jones and The Six, Lindsay Buckingham hedder Billy Dunne og Stevie Nicks hedder Daisy Jones.
Monica
Turen går til Vietnam for mig i år, så derfor skal jeg selvfølgelig have den med. I forsøget på at lære lidt mere om landets kultur oglitteratur, har jeg anskaffet mig bogen Uden Konge – og andre noveller af Nguygen Huy Thiep, en novellesamling om det moderne Vietnam. Derudover har jeg Kun til navlen af Linea Maja Ernest med, fordi jeg tror, at det er en bog, som man bare skal have læst, og som er god til ferie. Sidste bog i kufferten er den allersidste af Napoli-romanerne skrevet af Elena Ferrante, fordi jeg aldrig fik slutningen læst sidst. Det må jeg gøre nu.
Nikoline
Tilbage i januar var jeg en tur på Gran Canaria, hvor jeg åd Michael Katz Krefelds seneste udgave i hans krimiserie om politimanden Ravn, Terminalen. Så mens jeg venter på at næste bind i serien udgives til september, så vil jeg i gang med de tidligere bøger i serien i min sommerferie. Så hvor andre starter fra begyndelsen bevæger jeg mig baglæns 😊
Og så skal sommeren helt sikkert også bruges på en masse podcasts. For tiden er jeg selvfølgelig opslugt af diverse Bachelorette (Bag om Bachelorette, Besat af Bachelorette) podcasts og når det slutter, så skal jeg tilbage til Mørkeland, som er en klar favorit podcast.
Sofie
Minkskandalen kender vi måske nok på overfladen fra nyhederne, men skandalen fortjener et deepdive bag nyhederne, ind i nogle af følelserne blandt de involverede og en forståelse for den kultur, der er bygget rundt om dyreopdræt i Danmark. Det giver Mathilde Walther Clark i sin bog Det blinde øje fra 2023. Jeg er gået i gang, men skal helt klart have færdiggjort bogen i ferien. Det er en anderledes læseoplevelse end dem, jeg typisk går efter, og det er interessant at blive udfordret på indbyggede normer og holdninger, som vi blot tager for givet og ikke er gode nok til at stille spørgsmålstegn ved.
I min ferie bliver der ikke så meget afslapning på langs, da jeg skal vandre Japan tynd og spise mig igennem det vidunderlige land, derfor når jeg med garanti ikke så mange bøger. Udover en standard turistguide fra Lonely Planet, så vil jeg læse Nomas magasin Noma in Kyoto, hvor teamet bag giver deres anbefalinger til alt fra ramen-shops, kunst og mad, du skal smage. De kalder det selv ’a love letter to the city’. Jeg holder meget af guides, hvor du kan fornemme de mennesker, der står bag. Endelig, når jeg lige har ti minutter fra tid til anden, så vil jeg sætte Inger Christensens Alfabet på som lydbog. Hun læser selv digtene op, og der er en rytme og kærlighed til ord i teksterne, som giver ro og opfordrer til eftertanke.