3 tips: Sådan evaluerer du
din influencer kampagne
Nikoline Meincke Larsen
Seniorkonsulent
+45 40 26 16 63
nikoline@relationspeople.dk
Vi har allerede delt tips og tricks til, hvordan du bruger data til at komme i gang med din influencer kampagne og hvordan data kan bruges effektivt under din influencer kampagne. Nu er det blevet tid til sidste trin, nemlig opsamling og evaluering på din indsamlede data.
17. juni 2020
Her er tredje og sidste del af vores artikelserie om, hvordan man anvender og maksimerer udbyttet af sin indsamlede data ved en influencer kampagne. For at fuldende argumentet om, at data skal bruges til at skabe et 360 graders perspektiv i influencer samarbejder, er vi nu nået til evalueringen – og hvordan brugen af data kan gøre denne meget mere værdifuld for dit brand.
- Systematiser de data, du har indsamlet under kampagnen
Det er nu, at du skal sætte de data, som du har indsamlet under din kampagne i spil. Hvis én af dine KPI’er var at skabe reach[1], så er det denne data, som du skal udregne og analysere på. Hos RelationsPeople har vi udviklet et dashboard, der gør, at vi hurtigt kan danne os et overblik over det samlede reach, som kampagnen har genereret.
Udover at give os et hurtigt overblik over det samlede reach, giver systemet os også et overblik over, hvor mange posts, hver influencer har leveret. Det inkluderes, fordi det har betydning for hver enkel influencers reach – jo flere posts, jo højere samlet reach. Her skal man dog være opmærksom på, at det højst sandsynligt er mange af de samme følgere, der ser den pågældende influencers opslag og derfor er det ikke 100% retvisende, men nærmere giver et godt overbliksbillede. Systemet giver dig desuden et meget hurtigt billede af hvilke influencers i kampagnen, der har leveret det største reach.
- Analyser din data
Du har nu finmasket din data og fået et samlet overblik over kampagnen i tal. Så er det vigtigt, at du analyserer de data, som influencerne har leveret, ud fra de KPI’er, som du har sat for kampagnen. Hvis du skal se på reach, kan du søge inspiration fra nedenstående og sammenligne influencernes reach for din kampagne med influencerens gennemsnitlige reach på tværs af reklame/ikke reklame posts (de røde tal – trukket fra Woomio). Det vil give dig et indblik i, hvorvidt influenceren har leveret det reach, som du forventede, da du udvalgte influenceren. Tallene i skemaet nedenfor viser et eksempel fra en kampagne, hvor vi netop havde brug for at se på, hvorvidt influencerne havde leveret de reach tal, som vi forventede og havde købt ind i. Som man kan se, er det stort set alle influencers, der har nået deres gennemsnitlige reach, hvilket var én af målsætningerne for denne kampagne.
Derudover kan det være en god idé at analysere de kommentarer, som er kommet på influencernes opslag – hvis én af dine KPI’er var engagement. For én ting er, at en influencer f.eks. har leveret et højt engagement på sin post, men data kan ikke fortælle noget om, hvad der er blevet skrevet. Du skal observere, om der startes en samtale rundt om dit brand, eller om samtalen er en helt anden og ligegyldig for brandet.
Billederne ovenfor er fra en influencer-kampagne, hvor vi gennem influencers ville skabe inspiration indenfor forskellige julepynt-kategorier. Det viste sig ret hurtigt, at de influencers, som vi havde valgt til at lave adventskranse, klarede sig bedst i forhold til både reach og engagement – det var tydeligt et område, som målgruppen fandt interessant og søgte inspiration ved. Dette har vi både kunnet konkludere ud fra influencernes data, men netop også ved at se på de kommentarer, der blev skrevet.
- Brug din evaluering som god erfaring til næste influencer-kampagne
Nu sidder du med din evaluering i hånden og har skabt nogle erfaringer, som du skal tage med dig til næste kampagne. For jo flere gange du evaluerer på din influencer-kampagner, jo dygtigere og mere erfaren bliver du til at se på, hvad der virker, og hvad du får for dine penge. Eksemplet ovenfor med adventskransene gav os erfaring og læring, som vi kan gøre stor brug af, når vi til næste jul igen skal lave en influencer-kampagne. Vi har nu mulighed for at dykke ned i, hvordan vi på forskellig vis kan bruge adventskranse i det indhold, som influencerne skal lave, fordi vi netop gjorde os den erfaring, at det skabte engagement hos målgruppen.
Du kan desuden bruge dine evalueringer til at forhandle priser med influenceren, næste gang du overvejer at bruge den samme influencer til en kampagne. Flere begynder at arbejde med CPM-priser ud fra influencerens følgertal, hvilket vil sige, at de fastsætter en pris pr. tusinde visninger, som influenceren opnår. Du må gerne udfordre dem på denne pris – især fordi det er de færreste influencers, som opnår unikke visninger svarende til deres følgertal. Derudover kan du også forhandle på indhold – eksempelvis ved at du får et ekstra post, hvis ikke influenceren opnår deres gennemsnitlige data på det aftalte indhold i kampagnen.
Med evalueringer bliver du meget skarpere på, hvorvidt influencer marketing er effektivt for din virksomhed ud fra de målsætninger, I opsætter, og I får derved også et bedre indblik i, hvad det egentlig er, I betaler for. Er du interesseret i at få konkrete værktøjer til at arbejde datadrevet med influencer marketing, har vi udviklet en masterclass, som du kan læse mere om og tilmelde dig her.
[1] Reach er i denne sammenhæng antal unikke seere af en post på Instagram, som vi finder via dataværktøjet Woomio.