3, 2, 1, ACTION:
Skab kreative videofortællinger
med din smartphone
Monica Wass
Seniorkonsulent
+45 28 57 83 96
monica@relationspeople.dk
Dit hemmelige videovåben ligger oftest og venter i baglommen. Med blot en smartphone kan du nemlig komme langt med at producere videofortællinger, der gør det nemmere at komme ud med dine budskaber. Men video-junglen er stor, og det kan virke uoverskueligt at komme i gang. Derfor får du en video-guide, som kan hjælpe dig i gang med din første video lige fra forberedelsen til optagelser, klipning og redigering.
25. oktober 2020
Video-formatet hitter. Video kan skabe stort engagement og bliver favoritiseret af algoritmerne på sociale medier. Små film kan bruges på mange strategiske niveauer, hvad enten det er DIY-videoer fra kundeservice, en video-skildring af arbejdspladsen som employer branding værktøj eller måske brand awareness med nogle sceniske klip af diverse produkter.
Men hvordan giver man sig i kast med video-produktionen? Faktisk er det overraskende nemt at opstille sit eget video set-up med blot en smartphone af nyere dato, et stativ og en mikrofon. Med disse tre ting kan du allerede producere video-materiale i god kvalitet, som fanger dit publikum uden, at du behøver at begive dig ud i den store grej-jungle af videotilbehør.
Her er nogle introducerende råd, som får dig godt i gang med videoproduktionerne.
Hvad vil du fortælle?
Ligesom i alle andre kommunikationssammenhænge skal budskabet være skarpt og præcist. Reflektér derfor over, hvad meningen med videoen er, og hvem den henvender sig til. Ellers vil du opleve, at der mangler et afkodeligt fokus, og det stiller for høje krav hos din modtager.
Et storyboard skaber overblik
Visualiser din historie med et storyboard. Her får du et struktureret overblik over, hvad der skal ske i hver sekvens. Det gør det nemmere at holde overblikket, når du skal i gang med at optage. En enkelt Google-søgning på story board template serverer et hav af muligheder for, hvordan du kan strukturere dit storyboard. Derudover er det godt at tænke i de klassiske fortælleopbygninger med indledning, uddybning og konklusion for at holde målgruppens opmærksomhed gennem hele videoen.
Dækbilleder, skudvinkler og flow
Når du har handlingen på plads til din video, så skal du begynde at overveje videoflow. For at skabe en varieret fortælling, er det en god idé at mixe mellem klipningslængde, dækbilleder, musik og billedbekæring. Man kan fx eksperimentere med at lave lange sekvenser i nogle scener og hurtig klipning i andre for at skrue op og ned for tempoet i videoen. Her kan dækbilleder skabe et visuelt afbræk, og musik kan være stemningsunderbyggende. Billedbeskæringer kan på samme måde skabe en god dynamik. Hvis du ikke har beskæftiget dig med billedbeskæringer før, handler det kort sagt om, hvilken afstand man ser motivet i videoen på, og der skelnes typisk mellem supertotal, total, halvtotal, halvnær, nær, ultranær – læs mere om billedbeskæringer her. Alle disse virkemidler er med til at skabe dynamik og et godt videoflow.
Alle skud i kassen
I selve optagelsesøjeblikket er det vigtigt at holde sig nogenlunde til storyboardet. Her er det især godt at have en tidsplan for at sikre, at du får alle skud i kassen. Det er ofte en mere tidskrævende proces end beregnet, og man kan nemt blive inspireret undervejs.
Film gerne horisontalt ved at vende din smartphone på langs. Dette fif kan umiddelbart virke banalt, men i kampens hede har man ofte en tendens til at glemme det åbenlyse. På mange nye smartphones kan man også justere lysstyrken og fokus direkte på skærmen under selve optagelserne. Det er en nem måde at skabe noget godt kvalitetsmateriale, som ikke kræver megen redigering efterfølgende.
Hvis du vælger at lave et interviewformat, skal personen gerne placeres til højre eller venstre for midten i billedet. Det er ikke alle, der føler sig helt naturlige og trygge foran et kamera, så husk at guide dem, så I sammen finder den gode løsning. For at skabe et naturligt lys på personens ansigt, er et godt tip at stille sig i nærheden af et vindue. Så undgår du det gullige lys fra indendørs lamper.
Redigering
Filmredigeringen kan måske skræmme mange væk fra videoformatet på forhånd. Men det behøver ikke at være en kompliceret proces, og ofte kan simpel klipning give nogle fine resultater. På de fleste smartphones kan man klippe direkte på mobilen, men hvis du mangler overblik, så tag gerne videoklipningen med over på computeren.
iMovie er et redigeringsværkstøj, som er tilgængelig på alle iOS-produkter. Det er et intuitivt program, som mange vælger grundet nemheden. Alternativt kan man benytte Windows Movie Maker som gratis program eller mere avancerede betalingsprogrammer som Final Cut Pro og Adobe Premiere Pro, der har en del flere funktioner og redigeringsmuligheder. Vigtigst af alt er blot, at du giver dig i kast med det og prøver dig frem.
Undertekster er et must. De færreste ser video med lyd på sociale medier, så derfor er undertekster et vigtigt element i at komme ud med dit budskab. Du kan vælge at sætte undertekster på videoen i dit redigeringsprogram eller efterfølgende ved hjælp af fx youtube.
Video-strategi
Selvom video er et engagerende og brugbart værktøj til at komme ud med sit budskab på, så er det vigtigt at overveje, hvordan det skaber mest værdi for dig Derfor er en video-strategi en god idé for at sikre, at dit indhold er relevant og ikke stikker i forskellige retninger.
Video-formatet er altså et felt, som mange kan få stor nytte af. Det kræver øvelse, men ofte er det besværlighederne værd. Så grib dit nye videovåben i baglommen – ready, set, GO!