• Om os
  • Ydelser
  • Cases
  • Inspiration
  • People
  • Job
  • Kontakt
  • Bog
  • Søg
  • Da
  • En
RelationsPeople
RelationsPeople Kommunikationsbureau
+ Tilmeld nyhedsbrev

Topleder-kommunikation:
Som at piske en
god bearnaise!

Kristian RelationsPeople
Kristian Eiberg

Administrerende direktør og partner
+45 22 65 52 51
kristian@relationspeople.dk

”Den bedste feedback er vel, at jeg stadig er her”. Sagt efter en kort pause og med et skævt smil. Det var reaktionen, når vi i vores interviewundersøgelse med erfarne rådgivere af topchefer spurgte til, hvordan de fik feedback på deres rådgivning. Der blev nikket blandt deltagerne ombord på husbåden Vandvid, da RelationsPeople denne blæsende regnvejrseftermiddag havde inviteret til en briefing om perspektiver på relationen mellem topledere og deres kommunikationsrådgivere.

En af undersøgelsens 37 rådgivere er undtagelsen, der bekræfter reglen om, at toplederens rådgiver ikke har en formaliseret plan for toplederkommunikation. Fraværet af en plan og af formaliseret feedback til rådgiveren er et af de paradokser i den del af interviewundersøgelsen, der handler om relationen mellem topleder og hans eller hendes rådgiver. Interviewundersøgelsen blandt erfarne rådgivere af topledere indgår i forskningsprojektet Toplederkommunikation og Fremtidens Rådgiver, som Københavns Universitet og RelationsPeople står bag.

Fra anledning til defining moment

På denne eftermiddagsbriefing forklarede Anders Monrad Rendtorff, hvad interviewundersøgelsen pegede på, at rådgiverne har sat i stedet for en plan. Helt centralt står, at relationen mellem topleder og rådgiver konstitueres af anledninger. Pressemeddelelsen der skal skrives, interviewet der skal forberedes eller de fem centrale Power Point slides der skal leveres.

RelationsPeople Kommunikationsbureau

I interviewundersøgelsen tegner der sig to alternative tilgange. Enten det vi kalder den reaktive tilgang, hvor rådgiveren leverer det aftalte til tiden og i den aftalte kvalitet. En deltager i undersøgelsen udtrykte denne kompetence som ’at kunne skrive skarpt hurtigt’. En anden tilgang er den proaktive. Anders forklarede med et eksempel, hvordan rådgiveren i stedet for blot at skrive den aftalte pressemeddelelse i forbindelse med årsregnskabet desuden giver sit bud på kvartalsmeddelelsen. Og fortsætter bevægelsen ved også at byde ind med en budskabsplatform, han eller hun opdaterer i forbindelse med kvartalsmeddelelserne. Derved håndterer rådgiveren en anledning proaktivt. Det kræver en god analyse og modet til løbe risici.

Blandt deltagerne på husbåden blev der også nikket bekræftende til pointen om, at vores interviewpersoner kunne huske den gang, de fik et gennembrud i relationen til deres topleder. En anledning – måske som følge af en krise – hvor de fik mulighed for virkelig at vise, hvad de kunne. Det blev for dem et defining moment. For de fleste fordi de i situationen valgte den proaktive tilgang til anledningen og flyttede sig ud af egen komfort zone.

RelationsPeople Kommunikationsbureau

Bearnaise og positioneringsrejsen

Den første af eftermiddagens gæster, Michala Paulli, Global Head of Communications i Svitzer, gav herefter sin vurdering af, hvor vigtig forretningsforståelse er for at være en god rådgiver for en topleder. Den kommer ikke af sig selv men ved hårdt arbejde, så rådet til den nye rådgiver i jobbet er at tage ud i forretningen og lære den at kende hurtigt. Michala nikkede også til fordelen ved en plan, men at man ikke kunne vente på den, før man begyndte at eksekvere. Der var også mere end en antydning af, at vedholdenhed i udviklingen af relationen til topledere er en praktisk kompetence, og hun brugte sammenligningen med at piske en god bearnaise. Hvis den skiller, starter man forfra, og når den er der, er man ikke i tvivl.

RelationsPeople Kommunikationsbureau

Lektor, PhD Gitte Gravengaard fra Københavns Universitet var eftermiddagens anden gæstetaler. Hun fortalte om kommunikationsrådgiverens positioneringsrejse. Selvom deltagerne denne eftermiddag alle havde omfattende rådgivererfaring, blev der nikket genkendende til Gittes forklaring om, at det er en rejse, og at den har flere faser. I den første fase handler det om at komme godt fra start. Rådgiveren kaster sig over meget operationelle opgaver for at vise sin kompetence. I den midterste fase etablerer og konsoliderer rådgiveren sin relation. Det er det lange seje træk, hvor rådgiveren bygger sin position ved kontinuerligt at vise resultater. Samarbejdet bliver typisk også professionaliseret. I tredje og sidste fase har rådgiveren fået sin plads ved bordet. Der er skabt adgang, tillid og rum til at rådgive. Samtidig sker der et skift i fokus fra kommunikation til ledelse. Relationen er blevet tæt.

RelationsPeople Kommunikationsbureau

Næste skridt?

Vi lægger i øjeblikket sidste hånd på et white paper om betydningen af relationen, hvor vi med eksempler fra interviewundersøgelsen går i dybden med de ovenstående perspektiver. Parallelt med dette gennemfører vi de sidste interviews med topledere. Desuden har vi allerede gennemført de første workshops med større kommunikationsafdelinger, der har ønsket konkret inspiration og best practice for at udvikle deres toplederkommunikation. Kontakt os for at høre mere om disse muligheder.

Tilmeld nyhedsbrevKristian EibergArtiklerLederkommunikation
Artikel
Bæredygtighedskommunikation: Dilemmaledelse for fuld udblæsning
by Kristian Eiberg
ESGLederkommunikation
Når kommunikatører skal kommunikere om bæredygtighed skal de stå tidligt op. Indholdet er svært og fuldt af dilemmaer. Løsningen er at udvikle et stærkt narrativ og etablere en effektiv tværfaglig organisering.
Undersøgelse
Ny minirapport om intern ESG-kommunikation
ESG kommunikation
by Eva Harpøth Skjoldborg
ESGIntern kommunikationLederkommunikation
Hvordan arbejder danske virksomheder med intern ESG-kommunikation? Hvilke udfordringer står de overfor? Og hvad kan man gøre for at komme bedre i mål med indsatsen?
Artikel
Derfor skal kommunikatører forstå EU’s løndirektiv
RelationsPeople Kommunikationsbureau
by Kristoffer Kej
Employer BrandingIntern kommunikationLederkommunikation
Hvis du arbejder med intern kommunikation, ledelseskommunikation eller employer branding, så er der god grund til at holde skarpt øje med det EU-direktiv om løngennemsigtighed, som senest til sommer næste år bliver til dansk lovgivning.
Artikel
Toplederkommunikation har aldrig været sværere
RelationsPeople kommunikations bureau
by Kristian Eiberg
ESGKommunikationsstrategiLederkommunikationtoplederkommunikation
Når noget er svært, er det fristende at lade være. Denne tilgang duer ikke, når det drejer sig om toplederens kommunikation. ’Den der lever stille’ er ikke længere en farbar vej. Der er ingen vej udenom at navigere den kompleksitet, usikkerhed og tvetydighed, der skaber dilemmaer for toplederens kommunikation. Uanset hvor svært det er, er et stærkt narrativ en god start.
Artikel
Ingen har nogensinde rørt ved en forretningsstrategi
RelationsPeople, Kommunikations og PR bureau
by Kristian Eiberg
Intern kommunikationLederkommunikation
Nej, for en strategi findes jo ikke i virkeligheden. En strategi er en abstraktion eller en forsimplet repræsentation af en virkelighed, som kun findes i hovedet på den, der har udtænkt strategien. Skal andre kende til den og ønsker man endda følgeskab, kræver det kommunikation. Længere er den ikke.
Artikel
Genopliver ESG profilbrochuren i år?
RelationsPeople Kommunikationsbureau
by Kristian Eiberg
ESGIntern kommunikationLederkommunikation
Hvis man er gammel nok til at huske de brune kasser fra trykkeriet i virksomhedens reception med hundredvis af farvestrålende brochurer trykt på glittet papir, så er svaret på det spørgsmål nok nej. Derimod er der brug for nye formater til at fortælle virksomhedens historier om bæredygtighed, når den nye årsregnskabslov i år tager livet af den ’gamle’ bæredygtighedsrapport.

RelationsPeople
Vester Farimagsgade 41
1606 København V

Tilmeld nyhedsbrev

Behandling af persondata

Skift cookieindstillinger

facebookinstagramlinkedin