Boganbefalinger: Det læser vi i sommerferien
Mai Steenbock Sørensen
Konsulent
+45 23 29 08 42
mai@relationspeople.dk
Uanset om den foregår i indland eller udland, så er sommerferien lig med gode stunder, afslapning og den bedste anledning til at fordybe sig i en god bog. Og det er netop det, vi har tænkt os at gøre. Nogle kaster sig over tung faglitteratur, mens andre giver sig i kast med både klassisk og nyere skønlitteratur, måske endda med et twist af erotik. Vi har her samlet vores sommerferielæsning til din inspiration.
30. juni 2022
Alexandra, projektkoordinator
“Denne sommer skal jeg læse Simon Fruelunds ‘Mælk’ – igen. Jeg fandt bogen i et bogbytteskab i Roskilde tilbage i 2018, og jeg har læst den hver sommer siden. Det er blevet en sommertradition for mig, og jeg glæder mig altid til at komme i gang igen. Det bedste ved bogen er, at jeg ikke kan huske hvad historierne ender med, selvom jeg har været igennem dem flere gange; de er åbne til fortolkning, så det er mit humør, der dirigerer mig i retningen af en ny fortolkning hver gang – og så er der en særlig melankoli over historierne, og det kan jeg godt lide.”
“Jeg kommer hurtigt igennem Mælk, så jeg har besluttet mig for at komme i gang med det helt store mesterværk, ‘Anna Karenina’. Den har stået på min reol længe nu og den knap 800 siders fortælling har krævet noget tilløb, men tiden er inde og det skal nok blive godt.”
Anders, rådgiver og associeret partner
“Sommer. Og gode intentioner. Jeg er sikkert ligesom jer andre. Sommerhus, i lang tid. Børn og børnebørn. Og bøger. Udover det løse, så tager jeg fire formentligt formidable bøger med. Ingen pligtlæsning, blot lyst. Jokeren blandt de fire er ‘I det fjerne’ af Hernan Diaz. En argentinsk forfatter, der skriver en meta-western med en svensk udvandrer som hovedperson. Jeg tror at det bliver en super oplevelse af læse den. De andre er nok lettere. Jeg er fan af ‘Hamilton’-bøgerne. Og læser alt af Jan Guillou. Så den ny roman om en aldrende Hamilton er sikkert en pageturner. Det er Stephen King også for mig. Jeg har netop læst ‘Billy Summers‘ og har bare lyst til mere. Så ‘‘Blodtørst’, en nyere novellesamling får sikkert ben at gå på. Og så fandt jeg Paul Morleys stort anlagte opsamlingsbog om Bob Dylan for nylig. Den er inspireret af sidste års aldeles pragtfulde ‘Rough & Rowdy Ways’ og undersøger på den baggrund Bob Dylans mange stemmer over de sidste mange, mange år. Jeg er stor fan af Dylan, så I kan sikkert gætte soundtracket. Ja, hvis jeg kan komme til blandt de livlige børnebørn…”
Anita, seniorkonsulent
“Denne sommer har jeg tænkt mig at kaste mig over en af de mere ambitiøse læsninger i længere tid, nemlig Yuval Noah Hararis ’Sapiens. A Brief History of Humankind.’ Alene antallet af sider (466) kan få mig til at miste pusten ved første øjekast, særligt også når jeg ved, at bogen tager mig igennem menneskets udvikling; fra vi var aber til i dag, hvor vi efter relativt kort tid på denne jord, må siges at være blevet verdens herskere.”
“I bogens indledning forbereder Harari mig på at finde svar på spørgsmålene: Hvad gør os enestående? Hvad gør os livsfarlige? Hvad gør os til mennesker? Store spørgsmål, men også vigtige spørgsmål, som jeg, især nu, hvor vi oplever, hvordan enkelte menneskers handlinger har store konsekvenser for resten af verden, godt kunne bruge noget hjælp til at blive klogere på.”
Kenneth, rådgiver
“Jeg har pakket Troels Kløvedals ‘Alle mine morgener på jorden’ i sommertasken. Allerede fra første side kan du høre bølgeskvulp og palmesus, og du kommer med på de fantastiske sejlture rundt på de syv have. Bogen giver dig hele historien om Nordkaperen fra den første prøvesejlads i den svenske skærgård og ud på de mange jordomsejlinger.”
“Du får også hele livshistorien om et menneske, der allerede fra barndommen oplever modgang, men alligevel er drevet af en voldsom appetit på livet og eventyret. Ikke mindst i den sidste tid, hvor han skriver bogen fra sit hus i Ebeltoft. Alvorligt syg, men stadig præget af den samme livsglæde. Bogen giver også et tidsbillede af København i de glade 70erne og kollektivet Maos Lyst med håndbajere og fri kærlighed. Astronomi, sømandskab, de varme lande og alt muligt andet.”
“Bogen er let at fordøje, når du ligger på stranden, og jeg kan varmt anbefale den til alle, der måtte have bare en lille smule eventyr og saltvand i blodet.”
Kristian, administrerende direktør og partner
“I 1992 besøgte jeg for første gang the Royal Museum for Central Africa i Tervuren lidt uden for Bruxelles. Museet blev etableret for nogle af de mange midler, som den daværende belgiske konge tog ud af sin personlige koloni Congo.”
“I foråret – 30 år senere – var jeg igen tilbage på museet, der i mellemtiden havde skiftet navn til Afrika Museet. Det er udstillingsteknisk ikke et rigtigt vellykket museum, men kolonihistorien bag er vigtig at formidle, og i Belgien foregår der ligesom flere andre steder i verden et opgør med fortiden. En af de fortællinger, der denne gang gjorde størst indtryk, var om de godt 200 congolesere, som kongen importerede og placerede i en afrikansk landsby, der blev opført i museets park. I sikker afstand og med et hegn imellem kunne det belgiske borgerskab nu studere ’de indfødte’, der så til gengæld fik lov til i fangenskab af opleve både sne, kulde og nye sygdomme. Så vidt jeg husker blev landsbyen først nedlagt et godt stykke ind i det 20. århundrede.”
“Da jeg senere fortalte om min museumsoplevelse, var der en, der mindede mig om de kinesere, der på samme tidspunkt blev udstillet i Tivoli i København, og at det var der skrevet en bog om. Derfor er en af de bøger, jeg tager med på ferie, ’En Anden Gren’ af Jesper Wung Sung. Forfatteren skriver om sin kinesiske oldefar, der ankom til København med skib fra Canton og blev udstillet i Tivoli, og sin danske oldemor. Det glæder jeg mig til.”
“Sidste år åd jeg en anden af forfatterens andre bøger, nemlig ’Kvinde set fra Ryggen’, der handler om Ida, der blev gift med Vilhelm med efternavnet Hammershøi. Den er fremragende og gør et besøg på Ordrupgaard og andre museer, hvor Hammershøi er udstillet, til en helt anden oplevelse.”
Kristoffer, direktør og partner
“Jeg skal i gang med Morten Papes forfatterskab, så jeg pakker ‘Planen‘ ned, når jeg triller sydpå med familien. Og så ved jeg udmærket godt, at der ikke bliver mange stille stunder til at læse på en familieferie, så jeg pakker som vanligt også et Euroman og en weekendavis, så man lige kan fortære en artikel, når der er nogle minutters ro.”
Mai, konsulent
“Som en ægte millenial grænsende til Gen Z må jeg erkende, at jeg er vokset op med mere Pokemon end Agatha Christie. Dog er min vej gennem Netflix’ arkiv ved at have ført mig til realityprogrammer som ’Is it cake?’ og det er mit tegn til at udvide min horisont. Det gode ved at have brugt min ungdom på computerspil og realityserier er, at den skønlitterære verden nu ligger for mine fødder. Jeg startede med at spørge Google, hvad jeg bør læse, og åbenbart har Gyldendal eminente SEO-evner. De bød mig nemlig velkommen med en liste over 50 bøger, jeg bør læse, før jeg dør. Og umiddelbar som jeg er, startede jeg fra toppen. Derfor er jeg i øjeblikket i gang med Herman Bangs ‘Ved vejen’, som jeg på mine kolleger kan forstå er en mangel i min gymnasiale uddannelse. Når jeg kommer til vejs ende med den, er jeg allerede blevet så modig, at jeg vover mig uden for Gyldendals liste, og i stedet giver mig i kast med Thomas Korsgaards Tue-trilogi, startende med bogen ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’. Jeg har hørt mange gode ting om trilogien, og for nyligt vandt Thomas Korsgaard De Gyldne Laurbær for den tredje bog i serien.”
Michala, konsulent
“Jeg er rigtig god til at ønske mig bøger i gave, men knap så god til at få dem læst i en travl hverdag. Det vil jeg ændre på denne sommer, så jeg kan komme helt ned i gear og langt om længe komme i gang med nogle af de bøger, der lige nu samler støv på bogreolen.”
“Jeg skal blandt andet blive klogere på menneskeheden med ‘Sapiens’ af Yuval Noah Harari. Bogen har fået mange anbefalinger med på vejen af venner og bekendte, så nu er det på tide at få læst om vores art, hvad der gør os specielle og hvor vi er på vej hen. Og med alt det, der foregår ude i verden lige nu, er det det perfekte tidspunkt at kaste mig over ‘Factfulness’ af Hans Rosling. Bogen minder os om at have et faktabaseret perspektiv i en verden fyldt med dårligdom og fake news, hvor man hurtigt kan have en tendens til at fokusere på det negative frem for det positive.”
Nikoline, seniorkonsulent
“Jeg har set ‘Normale mennesker’ og læst ‘Samtaler med venner’ – begge af Sally Rooney. Derfor er det oplagt, at jeg nu skal læse hendes tredje roman ‘Skønne verden, hvor er du‘. Jeg har brug for at koble af i mine ferier – og derfor søger jeg altid mod skønlitteratur, som gerne må være let spiselige, men samtidig have et twist af erotik og forførelse. SKØNT!”
Sofie, direktør og partner
“Jeg er i gang med Jakob Ejersbos Afrika-trilogi og mangler den sidste i serien: ‘Liberty‘, generationsfortællingen som blev filmatiseret for nogle år siden. Jeg elskede ‘Nordkraft’, og temaet er i samme stil med utilpassede, rodløse unge mennesker, der kæmper med at finde fodfæste i livet, men setting foregår i Afrika og giver derfor en helt anden kompleksitet. Den vil jeg læse i ferien, for jeg når det helt sikkert ikke inden.”
“Normalt vil jeg have en stak bøger linet op som den ukuelige tidsoptimist, jeg er, men ikke i år. Jeg skal vandre i Norge i ferien, og jeg vil benytte anledningen til at downsize på flere forhold – håbet er, at det kan give sug i maven over naturen og gode snakke med de to teenagedrenge, der er med på turen (når vi altså er færdige med at skændes om, hvorfor vi ikke ligger ved en pool sydpå).”
Vi håber, at vores boganbefalinger har inspireret dig, så du også kan komme i gang med sommerferielæsningen.
Hvis du er mere til faglig fordybelse i sommerferien har vi også to gode artikelsamlinger, du kan kaste dig ud i.
Find vores artikelsamling om employer branding her.
Find vores artikelsamling om toplederkommunikation her.
God sommer!