Fra gimmicks til
effektiv kommunikation
Kenneth Grothe Toustrup
Rådgiver
+45 26 56 29 96
kenneth@relationspeople.dk
Coronaen har bragt os frygt, krise og kedsomhed i rigelige mængder, men den har også bragt os nye muligheder. Ikke mindst i kommunikationsbranchen, hvor vi har fået nye kanaler og nye redskaber på hånden. Her følger tre eksempler.
28. maj 2020
Blandt de mest Googlede ord under Corona finder vi Søren Brostrøm, corona tal, Zoom, Skype og Teams, håndvægte, surdej og selvfølgelig Philip Faber. En skøn blanding af søgeord, der giver en udmærket opsummering af den hverdag, mange af os har haft derhjemme under nedlukningen. Vi har været bange, kedet os, og så har arbejdslivet fået en rusketur, for hvordan flytter man på en enkelt aften hele arbejdspladsen ud på virtuelle platforme?
De usædvanlige omstændigheder har ikke kun givet et par ekstra grå hår på hovedet, de har også skabt nye muligheder.
Gaming som ny kommunikationskanal
Midt under nedlukning, hjemmearbejde og hjemmeskole så vi en dag vores 11-årige dreng liste ind på værelset med sit gamerheadset og en snack under armen. ’Skal du nu game igen?’, lød det vist surt fra os voksne, men nej. Han skulle til sit livs første live-koncert og havde i øvrigt aftalt at mødes foran scenen med en flok venner. De skulle til koncert med den amerikanske rapper Travis Scott, og scenen var placeret midt i yndlingsspillet Fortnite. Interessant for drengene, fordi de med deres avatar i spillet kunne bevæge sig rundt omkring scenen og komme helt tæt på rapperen, de andre koncertgæster og vennerne i en tid med social afstand. Også interessant i et kommunikationsperspektiv, at man på den måde bruger computerspillet som scene til en livekoncert, for der var ikke mindre end 12 millioner med til selve koncerten og flere millioner så livestreamingen. Computerspillet med den sjove gimmick blev pludselig en ganske seriøs kommunikationskanal, som er værd at holde øje med fremover.
Fra sang og dans til global sundhedsinformation
Mon ikke TikTok har sneget sig ind hos de fleste familier under nedlukningen? Vi har i hvert fald en datter, der flittigt TikTokker rundt i stuerne derhjemme, og vi er ikke de eneste. Storbritannien er et godt eksempel på, hvor populær synge-app’en er blevet, for her er antallet af brugere steget voldsomt under corona-krisen og i en sådan grad, at hver tredje brite, 24 millioner personer, er på i dag. Det fremgår af en artikel i the Guardian, der også slår fast, at corona-krisen for alvor har ført TikTok ind på den store scene. Og det har ikke kun været sjov og ballade. En vietnamesisk vaske-hænder-dans har braget ud på TikTok og har til trods for et gakket look fået det sundhedsfaglige budskab ud i hele verden. Som med gamer-scenen står vi også her med en særdeles interessant kommunikationskanal, der kan nå en enorm målgruppe.
Digitale redskaber erstatter det fysiske møde
Selvom Skype og Teams ikke er nye opfindelser, så har det krævet stejle læringskurver på hjemmekontorerne at rykke fra sporadisk bruger til superbruger. Én ting er, at det helt banale som lyden og kameraet af en eller grund ofte driller selv superbrugerne, en træls ting i det virtuelle arbejdsliv, som har medført en nødvendig opgradering af hardwaren på mange hjemmekontorer og nu også på arbejdspladsen. En anden ting er de mere krævende opgaver som fx at facilitere en workshop for en stor forsamling uden at kunne samles. Rundt-om-bordet-tjek-ind, brainstorms, mindmaps, afstemninger og de sædvanlige manøvrer med post-it-notes. Eller mandagsmødet og fredagskagen, som også blev virtuelle – hvordan bevarer man det sociale fællesskab med kollegaerne på afstand, når man har mest brug for dem? Svaret kunne være Kahoot – velkendt fra julefrokoster og børnefødselsdage, men også fint til facilitering af fredagsbar med kollegaerne på distancen. Et andet godt bud er Mentimeter – et super værktøj til ovennævnte workshop med blandt andet quiz, afstemninger og wordcloud, som vi selv har oplevet stor succes med. Og så Padlet – en sjov erstatning af post-it-notes, hvor man kan følge med på skærmen real time, mens folk tilføjer deres tanker og ideer.
Dermed lyder konklusionen herfra, at selvom vi ikke helt kan undvære det fysiske møde, så byder de virtuelle rum på langt flere muligheder, end vi regnede med. Også på den anden side af krisen.