Kenneth Grothe Toustrup
Rådgiver
+45 26 56 29 96
kenneth@relationspeople.dk
Tag dine tekster under armen og kig ind hos parterapeuten. Der er gode kneb at hente, som kan få sproget til at blomstre og tastaturet til at slå gnister.
Kniber det lidt med varmen og nærheden? Stjæler I hinandens energi? Og er jeres nære samvær gået over i kedelig hverdag og banaliteter? Så var det måske en idé at tage et kig i parterapeutens metodebog og udsætte dig selv og dine tekster for en seance eller to. Her følger et par forslag.
Accepter jeres forskelligheder
Nej, det var ikke lige et referat fra årsmødet, du drømte om at skrive i dag. Måske vil du hellere skrive på din digtsamling i skuffen, eller måske orker du slet ikke at skrive. Men du er sikkert en dygtig skribent, så vend skråen, tør øjnene og kast dig over teksten. Måske kan du flette et lille reportageelement ind fra mødet, finde et par fikse metaforer eller sætte dig det mål, at netop det her referat skal være en gribende beretning om en dedikeret bestyrelse, der investerer blod og sjæl i at gøre kvartalet til årets bedste, måske det bedste nogensinde.
Brug tid med hinanden
Kvaliteten stiger i de fleste sammenhænge i takt med den tid, man investerer. Det gælder også den tid, du bruger med din tekst. Der er altid en deadline eller et timeregnskab, der presser på, men det er tit de ekstra 15 minutter, der giver overskriften saft og kraft og fanger de sidste slåfejl.
Tag en timeout
Er du løbet tør for ord? Griner den tomme skærm til dig og minder dig om, at du ikke har en eneste ærlig idé til indledningen på formandens debatindlæg eller den nye pjece? Så følg det enkle råd og tag en timeout. Hent en kop kaffe, sæt dig med en anden opgave eller vend dig om på stolen og klag din nød til en kollega – det kan der også komme en idé ud af. Måske synes du ikke, at du har tid til en timeout, men investeringen i frisk luft til hjernen eller en lille pause, giver næsten altid udbytte.
Forstå din partner
Det kan godt betale sig at spole tilbage til studietiden og finde et par af de gamle kommunikationsmodeller frem og fx minde sig selv om at huske målgruppen. Ja, selvfølgelig, tænker du måske, men husker du nu også målgruppen, når du skriver på årsberetningen, som du også skrev på sidste år, året før og for fem år siden? Den skal af sted til tiden, men der er også deadline på nyhedsbrevet, du skal præsentere for ledergruppen i morgen, og børnene skulle have været hentet for fem minutter siden.
Hvis du har et par år på bagen, ved du sikkert, hvordan teksten skal skæres. Redaktøren, direktøren eller kunden godkender dine ting uden de store kampe, og dine tekster cirkulerer fint på deres respektive platforme – hjemmeside, nyhedsbrev, fagblad, debatindlæg, pressemeddelelser, eller hvor I nu slår jeres folder.
Men hvem skriver du din årsberetning til? Er det bestyrelsen, ledelsen, kollegaerne, pressen, aktionærerne eller måske en skøn blanding? De fleste af os kan ind i mellem have brug for en lille påmindelse, og teksten bliver nu engang mere vedkommende, når man skriver til sin læser.
Husk den gode tone
Det giver næsten sig selv, at sprog, tegnsætning og grammatik skal være i orden. Og så er det et godt tip, at mails og beskeder skrevet med irritation i kroppen lige skal pauses og læses et par gange igen, før de ryger af sted. Der skal sikkert skrues på en formulering eller to.
Husk sanserne
En klog mand sagde engang til mig, at en god tekst er fuld af bananer. Altså ting, der kan ses, lugtes, føles og smages. Hvis du skriver en patienttekst om et nyt biologisk lægemiddel til behandling af immunologiske sygdomme, så kan det være svært at finde plads til bananer. Men hvis man lægger sig i selen, kan man næsten altid finde plads til en lille banan eller to. Og de løfter teksten.
Giv masser kærlighed
Alle tekster har brug for kærlighed, sprogblomster og herlige overraskelser. Små kram og nusserier, der fylder linjerne med liv og farve. Det bliver sjovere at skrive teksterne, og det bliver sjovere at læse dem.