Mød finalisterne til
RelationsPeople Prisen 2021
Den 22. september skal vinderen af RelationsPeople Prisen 2021 kåres. Som optakt til prisoverrækkelsen har vi taget en snak med dette års finalister om deres specialer og den proces, de har været igennem med specialeskrivningen.
Den 30. august 2021
Sofie Hyldig og Jakob Knutzen
De fremherskende buzzwords ”bæredygtig mode” er omdrejningspunktet i Sofie og Jakobs speciale. De satte sig for at undersøge, hvilke sproglige mønstre der kredser om begrebet, samt hvordan italesættelsen af bæredygtige strømme i branchen – og i samfundet generelt – påvirker virksomheder og deres handlerum. Igennem interviews og minutiøs analyse af talrige artikler kunne de konkludere, at “bæredygtig mode” rummer mange modstridende forestillinger, som har store konsekvenser for den grønne omstilling i modebranchen.
Hvad bidrager jeres speciale med?
Vi valgte som sprogligt studerende at anlægge “vores” perspektiv på en debat, der ofte bliver gjort op i tal: Hvor meget tøj bliver der produceret årligt? Hvor meget CO2 udleder branchen? Spørgsmål, der ligeledes lægger op til perspektiver omkring, hvordan vi kan optimere produktionen eller sænke CO2-udslippet. Vi var i langt højere grad interesserede i at undersøge, hvilken betydning det har for udviklingen i branchen, og hvordan vi italesætter den. At få sat på spidsen, hvordan sproget er med til at skabe virkeligheden.
Hvad var den hårdeste del af specialeprocessen?
Vi formåede i modsætning til mange andre specialestuderende at undgå et breakdown under skriveprocessen. God planlægning, heldig timing af interviews i forhold til første lockdown og en effektiv skriveproces gjorde, at vi havde en god og smertefri oplevelse. Det gjorde også, at der ikke blev sprunget over, hvor gærdet var lavest i nogle dele af opgaven. Helt forskånet for et breakdown blev vi dog ikke – det lod bare vente på sig til selve eksamen. Midt under en corona-præget eksamen, som foregik over Teams, var der pludselig strømafbrydelse i hele lejligheden. Første og eneste gang på trods af, at Sofie har boet der tre år uden udfald! Vi fik heldigvis hotspottet os tilbage på kaldet og gennemført resten af eksamen. Pyha!
Hvor mange liter kaffe tror I, at I har drukket under hele specialeskrivningen?
Som noget af det allerførste efter, at specialekontrakten var underskrevet, oprettede Sofie en note, hvor hun kunne sætte en streg per kop, hun havde drukket under specialeskrivningen, og hun havde store planer om at gå all in i søgningen på Københavns bedste kaffe. Men corona ville det anderledes, og med tiden røg listen lidt i glemmebogen, så det eksakte tal har vi ikke.
Hvad er jeres bedste råd til andre specialestuderende?
Det bedste råd, vi kan give videre, er at skabe tid og rum til sit speciale – både fysisk, men også mentalt. Vigtigt for os var det også at forsøde processen undervejs ved at fejre de små sejre og belønne os selv med et stykke kage eller en øl, når vi f.eks. havde færdiggjort et kapitel eller nået en vigtig milepæl.
René Meier og Teis Lebeck
Hvem kigger med, når du besøger offentlige hjemmesider? Det spørgsmål søgte René og Teis at finde svaret på i deres speciale, hvor de undersøgte overvågning i den danske digitale offentlige sektor ved at undersøge sporing fra tredjeparter på næsten 300 offentlige hjemmesider. Baseret på et casestudie og ved hjælp af WebXray-værktøjet, satte René og Teis sig for at undersøge niveauet af tredjeparts-overvågning på offentlige danske hjemmesider ved at kortlægge det eksisterende økosystem af de tredjeparter, som overvåger, og resultaterne har vist sig at være yderst interessante og brugbare i praksis.
Hvad bidrager jeres speciale med?
Vores speciale bidrager med en kortlægning af det eksisterende økosystem af tredjeparter, som indsamler brugerdata på offentlige hjemmesider og på den måde repræsenterer bagsiden af medaljen af den offentlige sektors kraftige digitalisering. Vores speciale kan derfor bidrage til en yderst vigtig og påkrævet dialog omkring brugen af disse tredjepartstjenester, samt det dataetiske aspekt heromkring.
Hvornår havde I jeres største aha-oplevelse?
Vores største aha-oplevelse kom i forlængelse af vores største breakdown. Da vi knækkede koden og lærte at håndtere metoden, som tillod os at afdække det komplette økosystem for tredjepartstjenester på offentlige hjemmesider, opdagede vi hvilken kritisk og aktuel indsigt, som vi havde fået. Det gjorde, at alle frustrationerne havde været det hele værd.
Hvor mange liter kaffe tror I, at I har drukket under hele processen?
Mange. René havde en Nespresso-maskine med kapsler, hvor det nærmest blev en fast tradition i vores pauser, at vi skulle ned og købe flere. Generelt indtog vi meget, rigtig meget kaffe. Det blev vist mere vane, end at vi reelt havde brug for det.
Hvad er jeres bedste råd til andre specialestuderende?
Vores absolut bedste råd til andre specialestuderende er meget tidligt i forløbet at forventningsafstemme med sin specialepartner for at sikre forventet arbejdstid samt arbejdsfordeling og efterfølgende planlægge, planlægge, planlægge. Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtig planlægning er for processen, da det tillader en mere klar struktur at arbejde ud fra. Det bidrager desuden til et godt overblik over, hvor man er i processen, hvilket skaber tryghed.
Vi startede første dag efter underskrevet kontrakt med at lægge en tidsplan, som i starten var meget overordnet, men som vi hele tiden reviderede, alt efter hvor vi var i processen. Når vi mødtes, startede vi altid dagen med at kigge på tidsplanen, se om vi havde nået vores deadlines hver især, samt hvad dagen skulle bruges på. Når vi gik hver til sit, så aftalte vi altid, hvad vi hver især skulle arbejde videre på og fulgte så op på det, når vi mødtes igen. Så generelt brugte vi planlægning som vores bibel, så vi hele tiden vidste, hvor langt vi var, hvad vi manglede, og hvornår det skulle være færdigt.