• Om os
  • People
  • Cases
  • Inspiration
  • Job
  • Kontakt
  • Ydelser
  • NYHED
  • Da
  • En
RelationsPeople
Syv tendenser på sociale medier under COVID-19

Syv tendenser på sociale medier
under corona -lockdown

Nikoline Meincke Larsen

Seniorkonsulent
+45 40 26 16 63
nikoline@relationspeople.dk

Efterhånden som folk er faldet på plads på hjemme-kontorerne rundt omkring, har det været interessant at følge med i, hvordan danskerne holder liv i deres sociale identitet. Men hvilke tendenser ser vi på de sociale medier i disse dage? Hvilke budskaber bliver formidlet – og hvordan?

25. marts 2020

Som for en stor del af danskerne har den sidste tid også stået på hjemmearbejde for os hos RelationsPeople. Snakken over kaffemaskinen er erstattet af scrolling på Instagram og LinkedIn, hvor vi ser helt nye tendenser indenfor kommunikation med det globale emne COVID-19. Her er mit bud på syv tendenser, om måske kan inspirere dig og give gode ideer til den kommende periode på hjemmearbejdspinden.

1. Memes

Til de, der ikke er bekendte med memes, er det et billede med en simpel tekst – typisk af humoristisk karakter – der spredes hurtigt, ofte i flere variationer, og hvor der er en underliggende faktor af genkendelighed. Og mildt sagt, er corona-memes eksploderet udover særligt medier som Instagram og Twitter.

Selvom Mette Frederiksen og co. har cementeret alvoren af corona og det vist efterhånden er de færreste, der kan være i tvivl om, kan humor være et fremragende redskab til at dæmpe ængsteligheden, som man forståeligt nok kan føle. Det er en måde, hvorpå vi kan samles om, at virkeligheden ser markant anderledes ud, end den plejer. Selvom vi forstår alvoren i situationen, kan et humoristisk twist gøre godt i en pludselig unuanceret hverdag. Hvis du ønsker et afbræk, kan jeg anbefale at følge Instagram-meme-konti som @Shitheadsteve @sainthoax, @tank.sinatra, @9gag og @trashcanpaul. Hvis du vil se en samling af de bedste corona-relaterede memes, kan du finde en masse her og her.

 

7 tendenser i corona-kommunikationen på sociale medier

 

2. #Blivhjemme

Du kan i øjeblikket ikke logge på din Instagram uden at blive eksponeret for hashtagget #blivhjemme, der var meget lidt brugt inden corona ramte Danmark. Det danske politi har kontaktet flere influencers for at få deres hjælp til at sprede budskabet om at blive hjemme. Én af de influencere, der har været med til at kommunikere budskabet #blivhjemme, er Julie Elsebeth. Hun driver bloggen og Instagramprofilen i samme navn og har for vane at kommunikere gennem humor. Det var derfor også med den vinkel, hun gennem små sjove stories på Instagram ville gribe #blivhjemme an, da hun mener, at det vil have bedst indvirkning på hendes følgere:

”Mine følgere er vant til, at alle emner gribes an med humor, så det er det, de forventer hos mig. COVID-19 er overordentligt alvorligt, men hvis jeg skal gøre en forskel og få lidt folk til at blive hjemme, så bliver jeg nødt til at servere informationen på den måde, som de er vant til, og som de kan forholde sig til. Derfor har min tilgang været at fokusere på alt det, som vi gerne må, mens vi er hjemme – drikke vin fra kl. 13.30, netshoppe og gennemgå vores mænds undertøjsskuffe for alle de der underbukser uden elastik i livet, som de på forunderlig vis aldrig har fået taget sig sammen til at skifte ud,” siger Julie Elsebeth, da jeg har en snak med hende på behørig afstand (læs: over telefonen).

Julie Elsebeths humoristiske tilgang til at kommunikere budskabet #blivhjemme er blevet taget godt i mod af hendes følgere, og hun har fået mange reaktioner:

”Reaktionerne på min #blivhjemme har været overvældende. Og der er flere, der har skrevet og spurgt ind til, hvornår det nu lige er, at man gerne må gå ud, og hvordan vi gør herhjemme i forhold til at følge reglerne og samtidig få en hverdag i en børnefamilie til at fungere – og på den måde kan jeg se, at mit lille pip midt i al støjen rent faktisk gør en forskel.”

 

3. Sammen – hver for sig

En af de andre store trends på Instagram har de seneste uger været at invitere følgere til livestream med budskabet ”sammen – hver for sig”. Denne trend hoppede Julie Elsebeth og veninden, Stephanie Fisker, også med på og inviterede deres følgere til en livestream af deres spilaften, hvor seerne kunne få lov til at gætte med undervejs.

7 tendenser i corona-kommunikationen på sociale medier

Billedet viser Julie Elsebeth og Stephanies online spilaften, da de var hjemme hver for sig, hvor seerne gættede med undervejs.

”Vores virtuelle spilaften var en kæmpe succes og cirka 15.000 mennesker kiggede forbi undervejs. Det var virkelig skægt, og vi har lovet absurd mange gange nu, at vi nok skal gøre det igen. I mellemtiden kan jeg anbefale alle andre også at holde spilaftener online, jeg lover, at man kommer til at glemme afstanden, når man spiller Hint på denne måde,” fortæller Julie Elsebeth.

Kategorierne inden for livestream og budskabet ”sammen – hver for sig” er mange. Hvis du f.eks. skulle få lyst til at se film, men helst vil gøre det med en anden, kan du deltage i rockerpaperdresses online filmaften. Søg på #rockpaperpyparty på Instagram for at se med. Hvis emnet er træning, så søg på Frida Hallqvist, som hver morgen tilbyder livestream af fællestræning, eller stand-up-komiker Melvin Kakooza, som hver dag kl. 11.00 livestreamer coronafitness og kl. 20.00 afholder musikquiz.

 

4. Delinger af dagens menu

Mange har netop nu tid til at give sig i kast med diverse madkundskaber, og derfor er det også blevet populært at dele sin menu fra ”karantæne-lande” på især Instagram og på den måde inspirere andre, som måske sidder fast og ikke har det store overskud til at være kreative med dagens menu. Hvis du mangler inspiration til din madlavning, kan du med fordel følge Marie Jedig, som dagligt deler ud af sin menu.

7 tendenser i corona-kommunikationen på sociale medier

 

5. Corona Facebookgrupper

Da Mette Frederiksen den 13. marts lukkede Danmark ned, gik der ikke længe før diverse corona-Facebookgrupper opstod. Her kan raske mennesker, der har tid og overskud, tilbyde deres hjælp til dem, som måtte have brug for den. En af de større grupper hedder: I Danmark hjælper vi hinanden – COVID19, hvor det er muligt både at tilbyde sin hjælp samt at spørge om hjælp. I samme tråd tilmeldte flere tusinde sig til Røde Kors’ corona-hjælpenetværk på få døgn efter Danmark lukkede ned.

Der findes også efterhånden et væld af mindre Facebookgrupper, som samler mennesker i forskellige byer, så de nemmere kan hjælpe hinanden med f.eks. indkøb, hundeluftning og børnepasning.

 

6. Gode råd til #hjemmekontor

Det er ikke kun på Instagram og Facebook, at kommunikationen om corona fylder. På LinkedIn bruger mange virksomheder anledningen til at vise deres ”nye” omgivelser frem i form af medarbejdernes hjemmekontorer, og det er blevet populært at tage screenshots af teammøde over Skype eller Zoom. Den er vi vist også selv skyldige i her hos RelationsPeople.

7 tendenser i corona-kommunikationen på sociale medier

Billedet er fra et af vores eget Microsoft-teams kald, som hurtigt er blevet en del af vores og de fleste andre virksomheders virkelighed

Hvis du søger gode råd til, hvordan du bedst indretter et hjemmekontor, kan du søge på #hjemmekontor og #hjemmearbejde på LinkedIn, så vil du blive mødt af mange råd fra både privatpersoner og virksomheder. Anne Sophia Hermansen, som er kulturredaktør hos Berlingske, er blandt en af dem, der giver råd til, hvordan du får en god arbejdsdag, når du er bundet til hjemmekontoret – du kan finde den artikel her. Den danske startup Dixa deler små film og gode råd på LinkedIn om, hvordan du bedst muligt indretter din arbejdsdag hjemmefra, og vores kollegaer fra branchen giver også gerne do’s and don’t i forbindelse med de mange videomøder.

Hvis du selv sidder inde med tips til webinar, både de betalte og gratis, så del dem endelig med dit netværk. Den slags er guld værd for tiden.

 

7. Virksomheder deler viden og hjælper hinanden

Virksomhederne bruger også LinkedIn til at hjælpe hinanden med at komme igennem krisen. De deler udfordringer, muligheder og løsninger i stor stil. Et eksempel på dette er CoronaTech, som er et privat initiativ, der er søsat for at hjælpe virksomheder igennem corona-krisen. Her er det muligt for iværksættere, forskere, erhvervsfolk, tech-eksperter, kompetencenetværk og andre handlekraftige folk eller organisationer at melde sig som bidragsydere og være med til at udvikle nye løsninger eller styrke eksisterende initiativer.

Initiativet er blevet taget rigtig godt i mod – og mange virksomheder har allerede meldt sig. Der er blandt andet virksomheder, som kommer med konkrete råd til restaurationsbranchen om, hvordan de kommer bedst muligt igennem corona-krisen, og flere stiller rådgivning til rådighed eller tagger kolleger eller netværk, som har forstand på emnet.

 

Dermed fik vi dannet os et overblik over de syv tendenser, som jeg lige nu ser i coronaens indflydelse på kommunikation på de sociale medier.  Overordnet ser vi lige nu en type kommunikation på de sociale medier, som er en blanding mellem den mere alvorlige tilgang, hvor virksomheder og privatpersoner hjælper hinanden med gode råd og deler viden inden for forskellige brancher, samt den mere humoristiske og fællesskabsdannende tilgang, hvor influencers sætter fokus på corona-relaterede budskaber gennem sjove tiltag. Begge former for kommunikation understøtter det, man som befolkning har brug for i en krise – nemlig sammenhold og tryghed.

Jeg er selv blevet overrasket over, hvor meget de sociale medier krammer for tiden. Jeg synes, det er fantastisk at se, at så mange mennesker på hver deres måde er med til at kommunikere budskaber og lave forskellige tiltag, som viser, at vi står sammen som land i denne corona-krise. Nu mere end nogensinde er det ikke kun kommunikatører, der skal tænke over, hvad og hvordan de deler, og netop derfor mener jeg, at disse tendenser står så klart frem, fordi alle er med. Og netop på den måde, gennem kommunikationen og gennem vores handlinger, viser vi, at vi er i stand til at hjælpes ad og skabe et stærkt fællesskab.

Jeg håber nogle af disse tendenser har inspireret dig – og måske får du selv lyst til at dele din menu eller være med til den næste livestream træning? I mellemtiden håber jeg du passer på dig selv og husker at holde afstand i den virkelige verden – ikke i den virtuelle.

Tilmeld nyhedsbrevNikoline Meincke LarsenArtiklerPublic relationsCorporate Branding
Case
Lancering af ny produktportefølje med kreativt event
Public relations
Til lancering af de nyeste produkter på mobil og lyd ønskede Samsung at opbygge tættere relationer til danske livstilsmedier og sætte fokus på produkternes formgivning og muligheder for kreativitet.
Case
Nordisk leadbureau for stor produktlancering
Public relations
RelationsPeople blev valgt af Samsung til at være nordisk leadbureau for en stor produktlancering.
Artikel
Nu er Vita Clausen en del af RelationsPeople
by Mai Steenbock Nielsen og Vita Clausen
Influencer marketingPublic relations
Vores nye associerede partner og seniorrådgiver Vita Clausen har både udviklet globale PR-strategier og afviklet store presseevents for verdensomspændende brands. Det kræver et specielt overblik og en struktureret tilgang, som de færreste har. Men det har Vita, og hun er særligt stærk inden for brand PR og influencer marketing. Lær Vita bedre at kende her.
Case
Formidling af kompleks teknologi i samarbejde med globalt brand
Corporate BrandingKampagnerPublic relations
Den sydkoreanske tech-gigant, Samsung Electronics, havde et ønske om at udbrede kendskabet inden for NFT-teknologi i Danmark. RelationsPeople tog udfordringen op og konverterede en kompleks teknologi til et samtaleemne i øjenhøjde ved hjælp af flere kommunikationsdiscipliner.
Artikel
Tre råd til at udnytte globale data til lokal PR
by Bjørn Andreassen
Public relationsThought Leadership
Kan virksomheder kommunikere troværdigt på det danske marked, når deres data og budskaber bliver udviklet uden for Danmark? Mulighederne er gode, hvis du tager udgangspunkt i lokale talspersoner.
Artikel
Prioritér den finansielle kommunikation i usikre tider
Finansiel kommunikationPublic relations
Mediernes dækning af en børsnoteret virksomhed har direkte indflydelse på aktiekursen. I usikre tider som nu har virksomhedens finansielle kommunikation derfor ekstra stor betydning og bør have enhver topleders bevågenhed. Vi har talt med en forsker på området for at finde svar på, hvordan finansiel kommunikation kan gribes an i en krisetid.

RelationsPeople
En del af PeopleGroup

Vester Farimagsgade 41
DK 1606 København V

Tilmeld nyhedsbrev

RelationsPeoples
behandling af persondata

cookie-indstillinger
facebookinstagramlinkedin
Dette site bruger cookies. Acceptér - Afvis eller gå til cookie-indstillinger for at ændre dine præferencer. Læs mere
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Uncategorized

Undefined cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Gem & Acceptér