Employer Branding: Undervurderer vi podcasten som kanal?
Anita Østergaard Sørensen
Seniorkonsulent
+45 27 58 94 46
anita@relationspeople.dk
Alexandra Infantino Charquero
Konsulent
+45 31 39 54 38
alexandra@relationspeople.dk
Det fortsatte pres på arbejdsmarkedet og efterspørgslen på arbejdskraft kombineret med medieudviklingen gør det oplagt at søge nye veje med virksomhedens egen markedsføring i et glohedt jobmarked. Og den seneste medieudviklingsrapport fra DR peger måske på en generelt overset mulighed for kommunikationskanal for mange arbejdspladser – podcasten. Hér dykker vi ned i, hvad mulighederne (og udfordringerne) med en podcast er for jeres virksomhed.
Teknisk set er det ikke svært at lave en podcast. Udstyr til lydoptagelse er ikke dyrt og programmer til at klippe lyden sammen er heller ikke svære at lære. Hertil kan alle udgive sin podcast på fx Spotify og på dén måde nå ud til mange potentielle lyttere. Hertil er mulighederne ret interessante – særligt også hvis man er optaget af at nå en yngre målgruppe. Ifølge DRs seneste rapport for medieudviklingen i 2023, så angiver særligt de unge, at de ikke er ”podcast-mætte” og generelt lytter over 30 % af den danske befolkning over 15 år til podcasts minimum hver uge.[1] Så hvorfor laver alle virksomheder, der er interesseret i at nå bredere ud med deres viden, erfaringer og holdninger og også tiltrække nye medarbejdere, ikke bare deres egen podcast i employer branding-øjemed?
En podcast skal være underholdende
Næsten otte ud af ti danskere angiver, at det for dem er vigtigt, at en podcast er underholdende. [2] Hvad der er underholdende, er dernæst mere flertydigt. Det kan være selve indholdet er sjovt, at der er tale om godt selskab eller det kan være nyhedsstof eller anden aktualitet, som kan være fængende. Det stiller krav til en virksomheds egen podcast, som dybest set har til formål at markedsføre sig selv derude. For hvis vi skal være ærlige, så er det langt fra alle virksomheder og arbejdspladser, der har indholdet, ressourcerne eller måske nok nærmere modet til at underholde eksternt. Derfor må det første spørgsmål, som man må stille sig selv i kommunikationsafdelingen være, hvordan man kan omsætte fortællinger om sin forretning, sit produkt, sin arbejdsplads eller sin plads i samfundet til noget vigtigt, relevant eller interessant. Hertil skal tilføjes, at indholdet skal leveres i form af monolog eller (som regel) dialog, som også kan interessere dem, som måske ellers ikke vil være interesseret i virksomheden i første omgang. Det er dét, der er kunsten.
Hvordan kan en podcast styrke jeres employer brand?
Lykkes I med at finde ind til, hvad jeres virksomheds relevante indhold er i en podcast, så er I allerede langt. For det at lave en podcast med fængende indhold om jeres virksomheds forretning og position i samfundet er i sig selv en styrke for jeres employer branding. Det skyldes at podcast-indhold bliver konsumeret på en helt anden måde end anden digital markedsføring, fordi der i sagens natur er tale om lyd. Det betyder, at podcast bliver forbrugt, mens vi laver alt muligt andet – transporterer os til og fra arbejde, laver mad, gør rent, går tur, træner mm.[3] Derfor har lytteren rettet sin opmærksom mod indholdet på en helt anden måde og i langt længere tid end ved fx skærmbrug. Det giver helt andre muligheder for at skabe en særlig opfattelse af virksomheden hos lytteren for ikke at tale om etableringen af troværdighed og muligheden for at lytteren får kvalificeret kendskab til jeres virksomheds vision, mission, værdier og positioner ud fra forskellige samfundsrelaterede emner. Parametre, som i høj grad tiltrækker arbejdskraft i sidste ende.
Partnerskaber kan være vejen frem
Der kan være strategiske og image-mæssige fordele ved at samskabe sin podcast med en partner. Det kan fx være en toneangivende vidensorganisation som fokuserer på nogle af de samme problemstillinger, som I gør, eller måske endda kolleger i jeres branche, hvor I som makkerpar i et podcast-format sammen kan afdække flere perspektiver på emnet fra hvert jeres ståsted. Gjort rigtigt, kan I smitte positivt af på hinandens image og troværdighed, og særligt hvis I er helt nye på podcast-fronten, kan et partnerskab løfte jeres reach betydeligt, når I går sammen for at belyse fælles relevante emner. Når man er indstillet på at dele kagen ligeligt ift. det kendskab og den positionering, der kan opnås ved at drive en podcast, er der gode fordele at indhente.
Et godt eksempel på et overordnet partnerskab, som også findes i form af podcast, er Small Great Nation, hvor økonomen Peter Mogensen fra den samfundsøkonomiske tænketank, Kraka, sammen med revisions- og rådgivningsvirksomheden Deloittes nordiske CEO, Anders Dons, sammen med andre erhvervsledere, økonomer, professorer og samfundsdebattører diskuterer, hvad Danmark som et lille land skal leve af i fremtiden. Et andet eksempel er Matas, der sammen med Alt For Damerne udgiver podcasten Nøgne Sandheder, der udforsker emner som seksualitet, krop og sundhed på tværs af generationer. Begge er de podcasts, der, udover at levere aktuelt indhold, promoverer begge afsendere til en bred målgruppe.
Andre eksempler på virksomheder, som prioriterer at bruge ressourcer på at lave samfundsrelevante og relativt hyppige podcasts, der også promoverer deres egen forretning og arbejdsplads, er Danske Banks Markedspladsen, Mærsks Beyond the Box, Nordeas Market Insights og Novo Nordisks Svær overvægt… Og hvad så?
[1] Medieudviklingen 2023, DR Analyse, januar 2024
[2] Medieudviklingen 2023, DR Analyse, januar 2024
[3] Medieudviklingen 2023, DR Analyse, januar 2024