”Wallah din slendrian,
pas på dit pudseløjerlige sprog!”
Er du vaks ved havelågen, når det kommer til slang og nye smarte ord? Eller står du af i ren kvababbelse? Med inspiration fra et kundebesøg, sætter vi hos RelationsPeople det danske sprog under lup og undersøger, om vi selv kan redde truede ord fra at uddø ved at implementere dem i vores dagligdagssprog. Og om nye og gamle ord kan kombineres og skabe noget unikt.
Sproget udvikler sig konstant, og vi er alle sammen med til at forme det i nye retninger. Gamle ord forsvinder, mens nye blomstrer op. Det er positivt for en kommunikatør, som hele tiden har mulighed for at forfine og udvikle sit sprog. Ofte stræber vi efter at skabe trendy vendinger og bruge de sidste nye udtryk, så vi holder os aktuelle. Men et kundebesøg hos Nivågaards Malerisamling og en gåtur i deres særudstilling om truede ord i det danske sprog, har fået os til at tænke nærmere over vores hverdagssprog. Måske kan vi lære noget ved at se tilbage på sprogets grå guld og invitere dem ind i vores hurtigtskiftende ordforråd?
Reservat for truede ord
På Nivågaards Malerisamling kan man gå på sprogopdagelse i deres rhododendron-have. I alt er 200 truede ord udstillet i parken. Ordene er udvalgt af en sprogforsker, som har vurderet, at de er i stor fare for at uddø i fremtiden. Det er en pudseløjerlig (truet ord) gåtur gennem haven, der tager dig tilbage til en svunden tid – og svundne ord. I et lille hjørne i haven kan man finde spirekasser, hvor helt nye ord er på vej til at springe ud.
Måske tænker du, at der må være god grund til, at de truede ord ikke bliver brugt mere? Man kunne endda slå et slag for, at ord af ældre dato kun beskriver en virkelighed, der var engang. Men overvej, at der med de forældede ord er mulighed for at sætte nyt præg på sproget og gøre det til dit eget, selvom ordene måske overskrider sidste anvendelsesdato. Når vi som kommunikatører er med til at forme sproget, kan vi også udfordre det gængse. Derfor kan vi påvirke hvilke ord, der fødes, dør eller genopstår.
Tag stilling til sproget
Kan vi bygge bro mellem nyt og gammelt og skabe noget unikt? Det har vi ikke svaret på. Men vi vil gerne sikre, at vi hele tiden udfordrer os selv og tager stilling til vores sprog. Derfor opfordrer vi dig til at redde et truet ord fra at uddø. Og hvis du er af den gamle skole, adopter et nyt ord.
Så find din indre swag frem pø om pø og dibs de fedeste ord, inden det er for silde. Man kan nemlig hele tiden lære og blive bedre. Og det gør dig til en endnu dygtigere kommunikatør.