Månedens profil:
Video-kreatør Sonja Lovdal
Et billede siger mere end tusind ord, holder det stadig? Ved et hurtigt kig på sociale medier er det tvivlsomt, da det er tydeligt, at brugerne i stigende grad tyer til video frem for billeder. Ifølge Sonja Lovdal, content creator og strateg, er det ikke tilfældigt, at videoformatet har taget brugerne med storm. De vil nemlig have underholdning, musik og storytelling – og det kan kun gå for langsomt.
Den 26. oktober 2021
Videoformatet vinder frem på tværs af kanaler og platforme fx TikTok, Reels og Instagram TV. Hvad, tror du, er årsagen til denne udvikling?
“Brugerne dikterer trends mere end nogensinde før. Det betyder blandt andet, at kort ‘snackable’ indhold, der let kan indtages i hverdagen, er blevet superpopulært. Folk vil i højere grad have hurtig underholdning, som de kan se på farten eller bingewatche i små doser — lidt på samme måde, som vi har set en stigning i popularitet blandt kortere serier frem for lange film inden for streaming.
Så der er ingen tvivl om, at kort værdiskabende content, der kommunikerer i øjenhøjde med målgruppen, er vejen fremad, hvis man vil markedsføre sig med video. Jeg ser især brands på TikTok klare sig rigtig godt ved at følge sjove trends og fokusere mere på brand awareness end på salgsbudskaber.”
Hvad skal der til for at skabe en effektiv, sammenhængende video?
“Storytelling er key! De bedste videoer er dem, der fortæller en god historie og får folk til at føle noget — glæde, tristhed, frustration etc. Og det er vigtigt at huske, at selv de mindste historier kan være værd at fortælle. Den gode video opstår, når budskabet i videoen overlapper med, hvad målgruppen gerne vil se og høre. Det er også værd at nævne, at tekniske elementer som lyd, lys, farver og tempo kan bruges som virkemidler til at forme fortællingen og pege seeren i den rigtige retning rent følelsesmæssigt.”
Hvis man ikke har arbejdet med video i sit kommunikationsmiks før, hvor er så et godt sted at starte?
“Jeg anbefaler, at man starter med en lidt mindre shortform produktion. Producer en masse små videoer, test formater og form konceptet as-you-go. Der er ingen grund til at lave en perfekt stor reklameproduktion fra start, hvis man er ny i videoverdenen. Vær heller ikke bange for at være firstmover på en ny platform; der vil være god plads til at lege med formatet, prøve ting af, og det giver måske endda mulighed for at være med til at forme nye trends og formater.
Nogle af de brands, der klarer sig allerbedst på TikTok, er dem, der rykkede hurtigt og lærte platformen at kende side om side med brugerne — eksempelvis True Gum, der virkelig succesfuldt har knækket influencer marketing-koden og fået opbygget en stærk branding på platformen. Kort sagt: Prøv dig frem og vær ikke bange for at fejle eller ændre formatet lidt.”
Hvordan spår du fremtiden?
“Video kommer kun til at fylde endnu mere i fremtidig marketing. Video er enormt godt til at formidle følelser og stemninger, som vi jo ved, har en stor betydning i markedsføring. Videoformater passer også på de fleste platforme og overflader og kan let tilpasses til forskellige formål og koncepter — det er et ideelt medie, hvis man gerne vil udgive sit content mange forskellige steder.
Jeg tror blandt andet også, at vi kommer til at se outdoor print blive skiftet ud med skærme og videoplakater. Selvfølgelig på grund af en udvikling i teknologi, men også fordi video generelt er godt til at skabe blikfang og formidle følelser. Hvis man bor i København, har man måske allerede opdaget videoplakaterne for No Time To Die ved togene på Nørreport — de er et godt eksempel på, hvordan jeg forestiller mig fremtiden for video ser ud i det offentlige rum.”
Hvad er den bedst gemte hemmelighed omkring video?
“Mange virksomheder glemmer, at video ikke kun er store bombastiske reklameproduktioner — det kan også være korte stemningsvideoer med bittesmå budskaber, der agerer som content i nyhedsbreve, på sociale medier etc. Og når virksomheder så får produceret større reklamefilm, anbefaler jeg dem altid at få den store film klippet ned til kortere versioner, som kan bruges på tværs af platforme med forskellige formål. Så får man meget mere ud af sin produktion. Og det skal man huske i planlægningsfasen, så videoen stadig giver mening, når den senere bliver delt op i små bidder.”
Vi har sammen produceret en række employer branding-videoer for Accenture under konceptet ”People of Change”. Hvad synes du, der fungerer særligt godt ved denne type videoer?
“People of Change-serien virker godt, fordi vi kommer tæt på individuelle folk og får et indblik i deres personlige historier. Det er med til at skabe en menneskelighed, som gør videoen spændende og relaterbar for seeren — med andre ord handler de ikke om Accenture, men om personerne, der udgør Accenture. Forhåbentlig har vi skabt nogle videoer, der inspirerer modtageren til at lære mere om jobmulighederne hos Accenture, fordi de føler, at de kender og kan relatere til hovedpersonerne.”